Voorbeschouwing Formule 1 seizoen 2018: Williams


Vorig jaar werd de negenvoudig wereldkampioen Williams vijfde in de eindstand. Na het definitieve vertrek van de Braziliaan Felipe Massa was het even zoeken naar een nieuwe coureur. Komend jaar zullen Lance Stroll en Sergey Sirotkin rijden voor het Engelse team Williams.

Robert Kubica en Oliver Rowland zullen de testcoureurs zijn voor komend seizoen. Met de FW41 aangedreven door Mercedes motoren hoopt Williams naast podiums ook op een overwinning. Afgelopen drie jaar stond Williams slechts 6 keer op het podium en was er geen overwinning.

Coureurs

Lance Stroll en Sergey Sirotkin zijn de coureurs voor komend jaar. Felipe Massa ging definitief met pensioen, Sirotkin en Kubica waren lange tijd in strijd om het tweede stoeltje. Robert Kubica en Oliver Rowland zullen eventueel testwerk doen voor het team.

Sergey Sirotkin
De Rus is geboren op 27 augustus 1995 en reed op 7 vrijdagen voor resprectievelijk Sauber en Renault. In 2014 reed Sirotkin voor Sauber een aantal testkilometers en 1 vijdagsessie. De 2 jaar daar opvolgend reed de Rus in de GP 2, behaalde 3 overwinningen en 13 podiums. Vorig jaar reed Sergey naast een aantal vrijdag sessies voor Renault nog wat losse wedstrijden zoals de 24 uur van Le Mans.

Lance Stroll
De Canadees Lance Stroll is geboren op 29 oktober 1988 en debuteerde vorig jaar in de Formule 1. In 2016 werd de Canadees kampioen in de F3 Euro, wat zijn opstap was voor de Formule 1.

Auto, motor en banden

Williams zal komend jaar rijden met de Williams FW41, aangedreven door de Mercedes F1 M09 EQ Power+ motoren.

Alle Formule 1 boliden zullen ook dit jaar voorzien zijn van Pirelli banden.

Geschiedenis

Williams is een Brits Formule 1-team, dat actief is sinds 1975 en zich snel heeft weten op te werken tot één van de meest succesvolle Formule 1-teams ooit. Het team van Frank Williams heeft met het behalen van negen constructeurstitels een belangrijke prestatie geleverd.
Bij het debuut in 1975 bracht Jacques Laffite Williams gelijk haar eerste podium.

Al in 1980 won Williams haar eerste wereldkampioenschap Formule 1, door met Alan Jones en Carlos Reutemann in totaal 120 punten te scoren en Ligier en Brabham voor te blijven. Ook in 1981 won Williams de titel met beiden coureurs alleen was de wereldtitel voor coureurs wel voor Nelson Piquet. Ook in de jaren 1986, '87, '92, '93, '94, '96 en 1997 won het team de wereldtitel bij de constructeurs.

Sinds 2004 heeft Williams geen echte resultaten meer behaald, behalve de overwinning van Pastor Maldonado in Spanje na dan.
Statistieken

Williams heeft 690 Grand Prix' achter haar naam staan, waarin 114 overwinningen en 128 pole positions werden behaald. Het team staat daarmee derde achter de grote Ferrari en McLaren. Daarnaast heeft Williams in totaal 9 kampioenschappen achter haar naam staan naam en daarmee staat het team tweede achter Ferrari.

Nigel Mansell reed in totaal 95 Grand Prix' voor het team en dat zijn er meer dan Ralf Schumacher (94) en Ricciardo Patrese (81). De Engelsman won ook de meeste Grand Prix' voor Williams met een totaal van 28, gevolgd door Damin Hill (21) en Alan Jones en Jacques Villeneuve (beiden 11).

Jacques Laffite mocht dan namens Williams de eerste podiumplaats noteren, Alan Jones liet voor Williams de eerste pole position en snelste ronde noteren. De eerste overwinning voor Williams werd genoteerd door Clay Regazzoni.

Vorig jaar werd het team vijfde in de eindstand bij de constructeurs met 83 punten en slechts 1 podium. Lance Stroll stond in Azerbeidzjan op de laagste trede van het podium, naast winnaar Ricciardo en Bottas die tweede werd.