Voorbeschouwing Formule 1 seizoen 2018: Toro Rosso


Het jongere broertje van RedBull heet Toro Rosso, waar de coureurs van de toekomst hun kunsten mogen vertonen. Coureurs als Sebastian Vettel, Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari, Daniel Ricciardo en Max Verstappen reden voor Toro Rosso en wisten hun carriere ergens voort te zetten. Pierre Gasly en Brendon Hartley beginnen dit jaar voor Toro Rosso.

Het team wist in 2008 haar enige pole position en overwinning te behalen, Sebastian Vettel wist in de achtertuin van Ferrari de overwinning te behalen. Dat was ook het enige resultaat van Toro Rosso in 11 jaar Formule 1. Vorig jaar behaalde het team 53 punten en werd het zevende in de eindstand bij de constructeurs.

Coureurs

Daniil Kvyat (testcoureur Ferrari) en Carlos Sainz (Renault) vertrokken bij het team en rijden nu voor een ander team. Pierre Gasly en Brendon Hartley die vorig jaar al mochten invallen, rijden ook dit jaar voor het team.. Toro Rosso heeft momenteel nog geen testcoureurs voor komend seizoen vastgesteld.


Pierre Gasly
De op 7 februari 1996 geboren Fransman begin zijn carriere via de traditionele weg, via Formula 2.0 en 3.5 series naar de GP 2. Gasly mocht in 2015 en 2016 al voor Toro Rosso testen, waar hij meer dan 2500 km aan testkilometers aflegde. Vorig jaar mocht Pierre Gasly al vijf race rijden waar hij geen punten behaalde.

Brendon Hartley
Teamgenoot Brendon Hartley is geboren op 10 november 1989 in Nieuw Zeeland. Hartley volgde niet de traditionele weg, maar komt vanuit het WEC en het 24 uurs racen. Vorig jaar testte de Nieuw Zeelander voor Toro Rosso, maar reed ook al 4 races waar hij geen punten behaalde.

Auto, motor en banden

De STR13 wordt dit jaar aangedreven door de Honda RA618H motor, het team stapte eind vorig jaar over naar Honda. Het team hoopt met deze wagen de vijfde plaats in de eindstand te behalen, al zal dat wel een moeilijke opgave worden.

Alle Formule 1 boliden zullen ook dit jaar voorzien zijn van Pirelli banden.

Geschiedenis

Het team van Toro Rosso debuteerde in 2006 in de Formule 1 met Vitantonio Liuzzi en Scott Speed. In de geschiedenis van Toro Rosso wist het team 1 pole position en 1 overwinning te behalen. Sebastian Vettel wist in 2008 de Grand Prix van Italie te winnen, voor Heikki Kovalainen en Robert Kubica.

Het team behaalde toen ook het beste resultaat in de eindstand om het constructeur kampioenschap, een zesde plaats. Toro Rosso wist in 2013 de achtste plaats te behalen met 33 punten en behaalde vorig jaar de zevende plaats met 30 punten. Vorig jaar behaalde het team 53 punten en werd het zevende in de eindstand bij de constructeurs.

Statistieken

Jean Eric Vergne reed de meeste Grand Prix' voor het team van Toro Rosso, 58. Carlos Sainz (56), Sebastien Buemi (55) en Jaime Alguersuari (46) volgen de Fransman.

Team Toro Rosso heeft 226 starts achter haar naam staan, met dus 1 pole position en 1 overwinning. Het team wist in 4 races aan de leiding van de wedstrijd te rijden en behaalde 382 punten.