Voorbeschouwing Formule 1 seizoen 2018: Force India


Indiër Narain Karthikeyan was in 2005 actief als coureur voor Jordan was actief als testcoureur voor Williams F1. Een andere Indiër, Karun Chandhok, reed in 2010 een aantal races in de Formule 1 bij het team van HRT. Het Indiase team Sahara Force India Formula 1 Team werd vorig jaar vierde bij de constructeurs en wil in 2018 meer.

In 2008 debuteerde het team Force India met de Indiër Vijay Mallya als teambaas in de Formule 1. Vorig jaar werd Force India vierde met 173 punten, de beste prestatie tot nu toe voor het team. Sergio Perez bleef bij het team, Esteban Ocon zal zijn teamgenoot zijn in 2017 na het vertrek van Nico Hulkenberg naar Renault.

Coureurs

Sergio Perez en Esteban Ocon bleven bij het Indiaanse team.

Testcoureurs voor Force India zullen Nicholas Latifi en Nikita Mazepin zijn.

Sergio Perez

De op 26 januari 1990 geboren Mexicaan debuteerde in 2011 in de Formule 1, na onder andere GP2 gereden te hebben. In 2010 testte Perez voor BMW Sauber twee dagen, waarna hij een jaar later mocht debuteren in de Formule 1. Na twee jaar gereden te hebben bij Sauber vertrok Sergio naar Vodafone McLaren maar dat werd niet echt een succes. In 2014 vond Perez een stoeltje bij Force India en in de afgelopen twee jaar wist de Mexicaan twee keer op het podium te staan. Vorig jaar behaalde hij met 100 punten een zevende plaats in de eindstand bij de coureurs.

Esteban Ocon

De teamgenoot van de Mexicaan is de Fransman Esteban Ocon die op 17 september 1996 geboren werd. Ocon reed in verschillende Formule Renault klassen, waarna hij in 2014 mocht testen voor Lotus F1 en een vrijdag reed in Abu Dhabi. In 2015 werd Esteban kampioen in de GP3 en reed hij test kilometers voor Force India. Zijn debuut in de Formule 1 kwam vorig jaar met Manor F1, toen hij vanaf België de tegenvallende Rio Haryanto mocht vervangen. Vorig jaar behaalde hij met 87 punten een achtste plaats in de eindstand bij de coureurs.

Auto, motor en banden

Team Force India rijdt dit jaar met de VJM11, aangedreven door Mercedes motoren.
Alle Formule 1 boliden zullen ook dit jaar voorzien zijn van Pirelli banden.

Geschiedenis

Force India is ontstaan uit het Spyker F1 team, dat voorheen Midland en Jordan-team heette. In oktober 2007 werd Midland overgenomen door Michiel Mol en Vijay Mallya, een bekende zakenman uit India. Een meerderheidsbelang is in handen van Mallya.

Het team debuteerde in 2008 met Giancarlo Fisichella en Adrian Sutil en al in 2009 behaalde het team 1 pole position. Fisichella stond in België 2009 op pole position en stond na afloop met een tweede plaats op het eerste podium van Force India. Het team behaalde vorig jaar geen podiums en met 187 punten een vierde plaats in de eindstand van het constructeur kampioenschap.

Statistieken

In de totale geschiedenis van de Formule 1 reed Force India 191 Grand Prix', stond het 1 keer op pole position, maar het won nog geen Grand Prix'. In totaal stond het team 5 keer op het podium. In totaal reed Force India in 7 verschillende races aan de leiding met in totaal 65 ronden en haalde het team 987 punten. Daarmee staat het team inmiddels achtste in de totale ranglijst.