Nabeschouwing AustraliŽ: Vettel wint door goede pitstop strategie, Verstappen heeft geen goede race.


Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) wint de Grand Prix van Australie, voor Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). De Duitser wist langer door te rijden, toen Hamilton naar binnen ging voor nieuwe banden. Ricciardo finisht als vierde, voor Alonso, Verstappen, Hulkenberg en Bottas. Vandoorne en Sainz complementeren de top-10.

Ricciardo reed met een 1:25.945 de snelste raceronde, in een race waar vijf coureurs uitvielen.
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Door zijn overwinning leidt Vettel in de tussenstand bij de coureurs, gevolgd door Hamilton en Raikkonen. Ferrari leidt met 4 punten in de tussenstand bij de constructeurs, gevolgd door Mercedes (22) en RedBull (20).

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training is het Lewis Hamilton die met een 1:24.026 de snelste rondetijd laat noteren. Bottas laat een tweede tijd noteren, voor Verstappen, Raikkonen en Vettel. Er waren geen zichtbare problemen voor de teams, alhoewel sommige coureurs slechts ca 15 ronden reden.

Tijdens de tweede vrije training is het wederom Hamilton, maar het verschil met Verstappen is slechts 0.1 seconde. Bottas laat een derde tijd noteren, voor Raikkonen, Vettel en Grosjean. Naast de top 3 teams waren het Haas en McLaren die de top-10 complementeerde. Een losse strip op start/finish zorgde voor een tijdelijke rode vlag situatie.

Zaterdag

Tijdens de derde vrije training is Sebastian Vettel de snelste man op het circuit. Op een opdrogende baan komen de Force India coureurs niet op de baan. Raikkonen laat een tweede tijd noteren, voor Ericsson, Verstappen en Sainz.

In het eerste deel van de kwalificatie laat Lewis Hamilton de snelste tijd noteren, een 1:22.824. Raikkonen laat een tweede tijd noteren, voor Vettel, Verstappen en Ricciardo. Hartley, Ericsson, Leclerc, Sirotkin en Gasly vallen af.

In het tweede deel van de kwalificatie gaan alleen de RedBull coureurs op de supersoft banden de baan op, de overige coureurs gebruiken de ultrasoft banden. Vettel laat de snelste tijd noteren, voor Hamilton, Bottas, Verstappen en Raikkonen. Alonso, Vandoorne, Perez, Stroll en Ocon vallen af.

In het laatste deel van de kwalificatie lijkt het spannend te worden als de tijden van de eerste run dicht bij elkaar liggen. Bottas crasht en zorgt voor een rode vlag situatie. Tijdens de tweede run zet Hamilton een 1:21.164 neer en is daarmee 0.6 seconde sneller dan Raikkonen en Vettel. Verstappen kwalificeert zich als vierde, voor Ricciardo, Magnussen, Grosjean en Hulkenberg. Sainz en Bottas complementeren de top-10.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie wordt Daniel Ricciardo 3 plaatsen terug gezet vanwege te hard rijden tijdens de rode vlag situatie op vrijdag. Valtteri Bottas krijgt 5 plaatsen straf voor een nieuwe versnellingsbak.

Bij de start is Magnussen goed weg en pakt Verstappen in de eerste bocht. Hamilton leidt voor Raikkonen, Vettel, Magnussen en Verstappen. Hartley komt in de eerste ronde naar binnen. In ronde 4 is Sirotkin de eerste uitvaller, een ronde later valt ook Ericsson uit. Ricciardo pakt in de zesde ronde Hulkenberg voor de zevende plaats.

In de tiende ronde probeert Verstappen Magnussen in te halen maar de Nederlander spint.
In ronde 15 komt Gasly naar binnen, nadat hij iets te hard over de curbstone gegaan is. In ronde 18 komt Raikkonen naar binnen als een van de eerste en gaat of soft banden weer naar buiten. Een ronde later komt Hamilton naar binnen en gaat op soft banden weer naar buiten. Vettel blijft op de baan als ook Verstappen naar binnen komt.

Na de pitstop van Magnussen valt de wagen stil en is de Deen uitvaller. Ook Grosjean heeft problemen na de pitstop en valt uit. Vettel komt in ronde 26 naar binnen en komt voor de Engelsman weer op de baan. Als Alonso de pitstraat uit komt, haalt Verstappen hem onder geel in. De Nederlander krijgt de opdracht om die plaats terug te geven.

Halverwege de race leidt Vettel, voor Hamilton, Raikkonen, Ricciardo en Alonso. Verstappen rijdt op de zesde plaats, voor Hulkenberg, Bottas, Vandoorne en Sainz. Hamilton probeert het gat naar Vettel dicht te rijden, maar het verschil blijft net onder de seconde. In ronde 47 maakt Hamilton een foutje en verliest tijd. Ricciardo probeert het wel bij Raikkonen, maar de Fin weet de Australier op afstand te houden.
Sebastian Vettel wint de Grand Prix van Australie, voor Lewis Hamilton en Kimi Raikkonen. Ricciardo finisht als vierde, voor Alonso, Verstappen, Hulkenberg en Bottas. Vandoorne en Sainz complementeren de top-10.

Statistieken

Snelste ronde
Daniel Ricciardo laat in ronde 54 de snelste raceronde noteren, een 1:25.945. Raikkonen laat een tweede tijd noteren, voor Hamilton, Vettel en Verstappen.

Pitstops
Er waren slechts 20 pitstops, hetzelfde aantal als vorig jaar. De snelste pitstop kwam op naam van Max Verstappen in ronde 21, een 20.953. Lance Stroll liet de minst snelle pitstop noteren in ronde 25, een 25.504.

Aantal ronden
Lewis Hamilton reed 18 ronden aan de leiding, maar toen hij naar binnen kwam voor banden kwam hij achter Vettel op de baan. De Duitser reed de overige 40 ronden aan de leiding.

Vettel reed afgelopen weekend het meest aantal ronden op Circuit Albert Park met een totaal van 153. Bottas reed 151 ronden, gevolgd door Raikkonen (150) en Hamilton (147).

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van China (Shanghai) op 8 April 2017.