Nabeschouwing Azerbeidzjan: Hamilton kent geen problemen en wint de Grand Prix.Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Azerbeidzjan, voor Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) en Sergio Perez (Mex/Force India). In een race waar de beiden RedBull coureurs elkaar raakten en Bottas de leiding weg moest geven, wist Hamilton zonder problemen aan de finish te komen. Vettel finisht als vierde, voor Sainz, Leclerc, Alonso, Stroll, Vandoorne en Hartley.

Er vielen zes coureurs, in een race waar Bottas met een 1:45.149 de snelste raceronde reed. Hamilton leidt nu in de tussenstand om de wereldtitel met 70 punten, voor Vettel (66), Raikkonen (48) en Bottas (40).
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Lewis Hamilton leidt in de tussenstand om de wereldtitel met 70 punten. Vettel heeft 66 punten en staat daarmee tweede, voor Raikkonen (48) en Bottas (40). Ricciardo heeft 37 punten en staat daarmee voor Alonso (28), Hulkenberg (22) en teamgenoot Verstappen (18).

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training laat Bottas de snelste tijd noteren met een 1:44.242. Ricciardo laat een tweede tijd noteren, voor Perez, Hamilton en Ocon. Met name de Mercedes aangedreven wagens hebben voordeel van het lange rechte stuk.

Ricciardo is de snelste man tijdens de tweede vrije training, een 1:42.795. Raikkonen laat een tweede tijd noteren, voor Verstappen, Bottas, Hamilton en Alonso.

Zaterdag

Tijdens de laatste vrije training op de zaterdag laat Vettel de snelste tijd noteren, voor Hamilton en Raikkonen. Verstappen laat een vierde tijd noteren, voor Bottas, Perez, Magnussen en Stroll. Perez, Stroll en Sirotkin rijden nog geen 10 ronden.

Raikkonen laat de snelste tijd noteren in het eerste deel van de kwalificatie. Verstappen laat een tweede tijd noteren, voor Hamilton, Vettel en Ricciardo. Vandoorne, Gasly, Ericsson, Hartley en Grosjean vallen af.

Raikkonen laat ook in het tweede deel de snelste tijd noteren, voor Hamilton en Bottas. Stroll, Sirotkin, Alonso, Leclerc en Magnussen vallen af.

In het laatste deel van de kwalificatie pakt Vettel pole position, voor Hamilton en Bottas. Ricciardo kwalificeert zich als vierde, voor Verstappen, Raikkonen en Ocon. Perez kwalificeert zich als achtste, voor Hulkenberg en Sainz.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie worden Romain Grosjean en Nico Hulkenberg 5 plaatsen teruggezet voor een nieuwe versnellingsbak. Grosjean en Hartley starten op de soft banden. Raikkonen, Gasly, Perez, Hulkenberg, Ocon en Sainz starten op de ultrasoft banden, de overige coureurs staan op supersoft banden.

Bij de start is Vettel goed weg en leidt voor Hamilton en Bottas. Raikkonen en Ocon raken elkaar en een safety car is het gevolg. Ook Sirotkin valt uit, hij heeft Alonso geraakt die ook naar binnen moet. Raikkonen komt binnen voor een nieuwe neus en soft banden. Ook Perez komt naar binnen, hij is geraakt door Sirotkin.

In ronde 5 komt de safety car naar binnen, een goede herstart van Vettel en Hamilton. Verstappen weet zijn teamgenoot te pakken en rijdt op de vierde plaats, voor Sainz, Ricciardo en Gasly. De Spanjaard en de Nederlander strijden om plaats vier, maar Max weet hem achter zich te houden. In ronde 9 worden de RedBull coureurs ingehaald door de Renault coureurs, Sainz rijdt op de vierde plaats, gevolgd door Verstappen, Hulkenberg en Ricciardo. Een ronde later wordt Verstappen ingehaald door Hulkenberg.

In ronde 11 raakt Hulkenberg de muur en valt uit. Vettel leidt, voor Hamilton, Bottas, Sainz, Verstappen en Ricciardo. Leclerc rijdt op de zevende plaats, gevolgd door Stroll, Raikkonen en Grosjean. Ondertussen strijden Verstappen en Ricciardo om plaats 5. Raikkonen weet in ronde 15 Stroll in te halen.

Op het moment dat Verstappen Sainz inhaalt, gaat de Spanjaard naar binnen voor soft banden. Raikkonen haalt Leclerc in voor de zesde plaats, op het moment dat blijkt dat de DRS detectie niet goed functioneert. Ericsson verremt zich, mist de bocht en valt terug naar plaats 16. De Zweed krijgt tevens 10 seconden tijdstraf voor de aanrijding met Magnussen in ronde 1. Perez haalt Stroll in voor de achtste plaats, de Mexicaan is onderweg naar voren.

In ronde 23 komt Hamilton naar binnen voor zijn stop, op soft banden weer naar buiten. Perez krijgt als nog een 5 seconden tijdstraf voor het inhalen voor de safety car lijn. Vettel komt in ronde 30 naar binnen en weer op soft banden naar buiten. Hij komt achter Bottas op de baan. In ronde 35 zijn alleen Bottas, Verstappen en Ricciardo nog niet binnen gekomen.

Ricciardo weet Verstappen nu wel in te halen en rijdt op de vierde plaats. De Australier komt in ronde 38 naar binnen voor de ultrasoft banden. Een ronde later komt ook de Nederlander binnen voor de ultrasoft banden. Hij komt voor Ricciardo weer op de baan. Een ronde later raken de beiden RedBull coureurs elkaar, beiden vallen uit.

Bottas, Vettel en Hamilton komen gelijk naar binnen tijdens de safety car. Grosjean crasht van achter de safety car....uitvaller nummer zes. Met nog vier ronden te gaan komt de safety car naar binnen. Bij de herstart probeert Vettel het bij Bottas maar verremt zich. Bottas leidt voor Hamilton en Raikkonen.

De band van Bottas gaat kapot met nog 2 ronden te gaan, Hamilton leidt voor Raikkonen en Perez. Vettel rijdt op de vierde plaats, voor Leclerc, Sainz en Alonso. Hamilton wint de Grand Prix van Azerbeidzjan, voor Raikkonen, Perez, Vettel en Sainz. Leclerc finisht als zesde, voor Alonso, Stroll, Vandoorne en Hartley.

Statistieken

Snelste ronde
Valtteri Bottas rijdt in ronde 37 de snelste raceronde, een 1:45.149. Daarmee was de Fin sneller dan Hamilton in ronde 35 en Ricciardo in ronde 34.

Nico Hulkenberg reed in ronde 10 zijn snelste raceronde, een 1:48.867.

Pitstops
In totaal waren er 35 pitstops en 1 drive through penalty. De snelste pitstop kwam op naam van Lance Stroll in ronde 23, een 19.737. RedBull deed haar pitstops tevens onder de 20 seconden.

De pitstops in de eerste ronde van Magnussen, Ericsson en Alonso waren een beetje langzamer, van 35 tot 56 seconden.

Aantal ronden
Vettel reed 30 van de 51 ronden aan de leiding, Bottas reed er 18 ronden. Echter door het uitvallen van Bottas reed Hamilton de laatste 3 ronden aan de leiding en met name de laatste ronde is de belangrijkste.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Spanje (Catalunya) op 13 Mei 2018.