Nabeschouwing Spanje: Hamilton wint en vergoot zijn voorsprong.



Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Spanje, voor Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) en Max Verstappen (Ned/RedBull). Vettel finisht als vierde en ziet zijn achterstand oplopen. Ricciardo finisht als vijfde, voor Magnussen, Sainz, Alonso, Perez en Leclerc.

Er vielen 6 coureurs uit in een race waar Daniel Ricciardo in ronde 61 de snelste ronde laat noteren, een 1:18.441.
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Lewis Hamilton leidt in de tussenstand om de wereldtitel met 95 punten. Vettel heeft 78 punten en staat daarmee tweede, voor Bottas (58) en Raikkonen (48). Ricciardo heeft 47 punten en staat daarmee voor Verstappen (33) Alonso (32) en Hulkenberg (22).

Vrijdag

Bottas laat in de eerste vrije training de snelste tijd noteren, een 1:18.148. Daarmee is die sneller dan teamgenoot Hamilton, Vettel, Verstappen, Raikkonen en Alonso. Robert Kubica kwam voor Williams op de baan, in plaats van Sirotkin.

In de tweede vrije training is het Hamilton, voor Ricciardo en Verstappen. Veel coureurs raken van de baan, alleen Grosjean komt vast te staan in het grint. Raikkonen moet vroegtijdig stoppen als zijn Ferrari begint te roken.

Zaterdag

In de laatste vrije training zijn het wederom de Mercedes coureurs die de snelste tijd laten noteren. Hamilton is met een 1:17.281 net iets sneller dan Bottas, het verschil met de beiden Ferrari coureurs is drietiende. Verstappen heeft elektronische problemen, Hartley crasht hard.

.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Hartley en Sirotkin plaatsen terug gezet. Hartley wordt vijf plaatsen terug gezet door een nieuwe versnellingsbak. Sirotkin wordt drie plaatsen terug gezet voor het veroorzaken van een aanrijding in Azerbeidzjan.

.

Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Spanje, voor Valtteri Bottas en Max Verstappen. Vettel finisht als vierde, voor Ricciardo, Magnussen, Sainz en Alonso. Perez en Leclerc complementeren de top-10.

Statistieken

Snelste ronde
Daniel Ricciardo laat in ronde 61 de snelste raceronde noteren, een 1:18.441. Daarmee is de Australier sneller dan Vettel, Hamilton en Verstappen. Sirotkin laat ronde 57 zijn snelste raceronde noteren, 1:22.680.

Pitstops
In totaal waren er 21 pitstops, de eerst kwam op naam van Hartley en Sirotkin die in de eerste ronde al naar binnen moesten komen. De snelste pitstop kwam op naam van Stroll, een 21.351. De minst snelle pitstop kwam op naam van Ocon in ronde 29, een 47.910.

Aantal ronden
Magnussen reed het meest aantal ronden afgelopen weekend met een totaal van 174. Romain Grosjean was van de racende coureurs de coureur met het minst aantal ronden met een totaal van 90.

Lewis Hamilton reed 58 van 66 ronden aan de leiding, Verstappen reed de overige 8 ronden aan de leiding.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Monaco (Monte Carlo) op 27 Mei 2018.