Nabeschouwing Monaco: .



Daniel Ricciardo wint de GP van Monaco, voor Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Het was voor de Australier zijn zevende overwinning. Raikkonen finisht als vierde, voor Bottas, Ocon, Gasly, Hulkenberg en Verstappen.

In een race waar slechts 3 coureurs uitvielen, rijdt Verstappen de snelste raceronde, een 1:14.260 in ronde 60.
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Lewis Hamilton leidt in de tussenstand om de wereldtitel met 110 punten. Vettel heeft nu 96 punten en staat daarmee tweede voor Ricciardo (72), Bottas (68), Raikkonen (60) en Verstappen (35).

Mercedes heeft 178 punten en leidt daarmee bij de constructeurs.

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training is het Daniel Ricciardo die met een 1:12.126 de snelste tijd laat noteren. Verstappen laat een tweede tijd noteren, voor Hamilton, Vettel, Raikkonen en Sainz. Magnussen kent problemen en rijdt slechts 7 ronden.

Ricciardo laat ook in de tweede vrije training de snelste tijd noteren. De Australier is sneller dan Verstappen, Vettel, Hamilton en Raikkonen. Sauber rijdt met twee wagens 71 ronden.

Zaterdag

Ricciardo is met een 1:11.786 de snelste man in de derde en laatste vrije training. Verstappen laat wel de tweede tijd noteren, echter crasht de Nederlander aan het einde van de training. Vettel laat een derde tijd noteren, voor Raikkonen, Hamilton, Bottas en Hartley.

Tijdens het eerste deel van de kwalificatie is Ricciardo sneller dan Vettel, Bottas, Hamilton en Vandoorne. Verstappen zijn wagen is niet op tijd klaar en kan niet deelnemen aan de kwalificatie. Ook Hartley, Ericsson, Stroll en Magnussen vallen af.

In het tweede deel van de kwalificatie is Ricciardo sneller dan Raikkonen en Vettel. Hulkenberg, Vandoorne, Sirotkin, Leclerc en Grosjean vallen af.

Ricciardo pakt zijn tweede pole position in zijn carriere met een 1:10.810. Vettel kwalificeert zich als tweede, voor Hamilton, Raikkonen, Bottas en Ocon. Alonso kwalificeert zich als zevende, voor Sainz, Perez en Gasly.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie is Grosjean 3 plaatsen terug gezet voor het veroorzaken van een crash in de vorige race. Verstappen krijgt 15 plaatsen gridstraf voor een nieuwe versnellingsbak en een nieuwe motor.

Bij de start is iedereen goed weg, Sirotkin hangt een straf boven het hoofd. Zijn monteurs waren bij het drie minuten signaal niet op tijd weg. van zijn wagen. Verstappen pakt 2 plaatsen en rijdt op de 18de plaats. Ricciardo leidt de race, voor Vettel, Hamilton en Raikkonen. Bottas rijdt op de vijfde plaats, voor Ocon, Alonso, Sainz en Perez.

In ronde 5 pakt Verstappen Ericsson en rijdt nu op de 17de plaats. Sirotkin komt binnen voor zijn stop and go peanlty, de stewards onderzoeken deze stop wel. Zij dachten te zien dat er gewerkt werd aan de wagen. In ronde 12 komt Hamilton naar binnen en komt op de 6de plaats terug op de baan. Drie ronden later haalt Verstappen Leclerc in voor de 13de positie.

In ronde 17 komt Ricciardo naar binnen en komt voor Vettel op de baan. Bottas is de enige coureur van de topteams die naar supersoft wisselt, de overige coureurs staan op ultrasoft. Ook ALonso wisselt naar supersoft in ronde 20. Op een derde van de race leidt Ricciardo, voor Vettel, Hamilton, Raikkonen en Bottas. Verstappen rijdt op de tiende plaats, maar de Nederlander moet nog naar binnen.

Zorgwekkende geluiden van Ricciardo in ronde 30, "I am losing power....". In ronde 37 komt Stroll voor de tweede keer naar binnen, nu op hypersoft naar buiten. Als Verstappen stopt in ronde 49 komt hij achter Sainz op plaats 11 op de baan. Alonso is in ronde 55 de eerste uitvaller van de race, de eerste uitval van de Spanjaard in 2018. Verstappen komt achter de beiden Renault coureurs te zitten, Sainz laat Hulkenberg voorbij gaan.

Na een aantal ronden weet Verstappen Sainz in te halen maar het gat naar Hulkenberg is 11 seconden. In ronde 65 komt Verstappen dicht achterop de Duitser te komen. "Make sure any future overtakes are kept clean please Max". Hartley krijgt een vijf seconden tijdstraf voor te hard rijden in de pitstraat. Ocon zit met nog 6 ronden te gaan dicht achterop Bottas om plaats vijf.

Leclerc rijdt achterop Hartley aan het einde van de tunnel, hij is uitvaller nummer 2. Hartley kan zijn wagen nog naar binnen rijden, maar valt ook uit. Daniel Ricciardo wint de GP van Monaco, voor Sebastian Vettel en Lewis Hamilton. Raikkonen finisht als vierde, voor Bottas, Ocon, Gasly, Hulkenberg en Verstappen. Sainz complementeert de top-10 en pakt het laatste WK punt.

Statistieken

Snelste ronde
Max Verstappen reed in ronde 60 een 1:14.260 en was daarmee sneller dan Grosjean en Stroll. Deze drie coureurs waren tevens de enige coureurs die onder de 1:15 reden. Sirotkin liet een vierde tijd noteren, voor Ricciardo, Hulkenberg, Vettel en Hamilton.

Pitstops
In totaal waren er 26 pitstops, de eerste kwam op naam van Stroll in ronde 9. De stop van Sirotkin in ronde 7 was een 10 seconden stop and go penalty. De snelste pitstop kwam op naam van Hamilton in ronde 12 met een 23.739.

Aantal ronden
Ocon reed 214 ronden door de straten van Monte Carlo en daarmee reed hij het meest aantal ronden. Verstappen reed net zoals Magnussen 158 ronden en daarmee het minst aantal.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Canada (Montreal) op 10 Juni 2018.