Nabeschouwing Canada: .


Sebastian Vettel wint de Grand Prix van Canada, voor Valtteri Bottas en Max Verstappen. Doordat de zwartwit geblokte vlag al in ronde 69 werd gezwaaid, telt de uitslag zoals die was in ronde 68. Ricciardo finishte als vierde, voor Hamilton, Raikkonen, Hulkenberg en Sainz. Ocon en Leclerc complementeren de top-10.

Er vielen drie coureurs uit in de race, waar Verstappen met een 1:13.864 de snelste raceronde liet noteren. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Sebastian leidt nu met 1 punt voorsprong in de tussenstand om de wereldtitel. Bottas heeft 86 punten en staat daarmee derde voor Ricciardo (84), Raikkonen (68) en Verstappen (50).

Bij de constructeurs leidt Mercedes (206) voor Ferrari (189) en RedBull (134).

Vrijdag

Max Verstappen laat in de eerste vrije training de snelste tijd noteren, voor Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo. Nicholas Lafiti mocht testen voor het team van Force India. Lance Stroll (C1an) reed tegen de 'wall of the champions' waar in 1999 drie oud wereldkampioenen tegen de muur aan reden. Nico Hulkenberg zorgde voor een rode vlag situatie, het weghalen van de Renault duurde langer dan verwacht.

De Nederlander is ook in de tweede vrije training de snelste man op de baan, 1:12.198. Raikkonen liet een tweede tijd noteren, voor Ricciardo, Hamilton en Vettel. Sainz beschadigde zijn Renault ernstig toen hij met zijn achterkant tegen een muur aankwam.

Zaterdag

Tijdens de laatste vrije training is Verstappen met een 1:11.599 sneller dan Vettel, Raikkonen en Hamilton. Hamilton rijdt uiteindelijk ook op de ultrasoft, maar het lijkt erop dat Mercedes en de ultrasoft banden niet een goede combinatie lijken in Canada.

Vettel is de snelste man tijdens het eerste deel van de kwalificatie, een 1:11.710. Raikkonen, Hamilton, Bottas en Verstappen complementeren de top-5. Grosjean (geen tijd), Gasly, Stroll, Sirotkin en Ericsson vielen af.

In het tweede deel is het Ricciardo die net iets sneller is dan Verstappen, Bottas en Vettel. Magnussen, Hartley, Leclerc, Alonso en Vandoorne vielen af.

In het laatste deel van de kwalificatie pakt Vettel met een 1:10.764 zijn 54ste pole position. De Duitser was daarmee sneller dan Bottas en Verstappen. Hamilton kwalificeert zich als vierde, voor Raikkonen, Ricciardo, Hulkenberg en Ocon. Sainz en Perez complementeren de top-10.

Zondag

Sebastian Vettel wint de Grand Prix van Canada, voor Valtteri Bottas en Max Verstappen. Ricciardo finisht als vierde, voor Hamilton, Raikkonen, Hulkenberg en Sainz. Ocon en Leclerc complementeren de top-10.

Statistieken

Snelste ronde
Max Verstappen laat in ronde 65 de snelste raceronde noteren, een 1:13.864. Daarmee is de Nederlander sneller dan Vettel in ronde 57 (1:13.964) en Bottas in ronde 51 (1:13.992).

Marcus Ericsson reed in ronde 62 zijn snelste raceronde (1:16.403).
:

Pitstops
In totaal waren er 20 pitstops, in ronde 1 moesten Vandoorne en Ericsson al naar binnen. De snelste pitstop kwam op naam van Alonso in ronde 18 (23.099). De minst snelle pitstop was voor Vandoorne in ronde 1 (41.008).

Aantal ronden
Bottas reed tijdens het weekend in totaal 186 ronden op het circuit en dat waren er meer dan Hamilton (180) en Raikkonen (179).

Vettel reed alle 68 ronden aan de leiding en komt daar mee op een totaal van 207. Ricciardo (90) en Hamilton (84) volgen op gepaste achterstand.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Frankrijk (Paul Ricard) op 24 Juni 2018.