Nabeschouwing Frankrijk: Hamilton wint in Frankrijk, Vettel loopt schade op.


Lewis Hamilton wint de Grand Prix van Frankrijk, voor Max Verstappen en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). In een race waar de Engelsman zijn grote rivaal Vette in de eerste ronde al zag crashen, liep de Engelsman uit op de Duitser. Het was voor Hamilton zijn 65ste overwinning.

Ricciardo finishte als vierde, voor Vettel, Magnussen, Bottas en Sainz. Hulkenberg en Leclerc complementeren de top-10. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

.

Vrijdag

Lewis Hamilton is de snelste man tijdens de eerste vrije training, met een 1:32.231. Bottas liet een tweede tijd noteren, voor Ricciardo, Raikkonen, Vettel en Grosjean. Verstappen reed slechts 15 ronden en reed een 7de tijd. Marcus Ericsson crashte aan het einde van de training, waardoor deze vervroegd gestopt werd.

Hamilton is ook de snelste man tijdens de tweede vrije training, waar Ericsson niet in actie kwam. Bottas kent waterproblemen en rijdt een 7de tijd.

Zaterdag

De derde vrije training valt letterlijk in het water, als er plotseling een hoop regen valt op het circuit. Een aantal coureurs komt niet naar buiten, of rijdt slechts 1 ronde. Bottas rijdt 3 ronden voor de regen en laat een 1:33.666 noteren.

Tijdens het eerste deel van de kwalificatie rijdt Hamilton met een 1:31.271 de snelste ronde, voor Verstappen en Raikkonen. Alonso, Hartley, Vandoorne, Sirotkin en Stroll vallen af.

De Engelsman is ook de snelste man tijdens het tweede deel van de kwalificatie. Dit maal voor Vettel en Raikkonen. Ocon, Hulkenberg, Perez, Gasly en Ericsson vallen af.

Lewis Hamilton pakt op Paul Ricard zijn 75ste pole position met een 1:30.029. Daarmee is de Engelsman sneller dan Bottas en Vettel. Verstappen kwalificeert zich als vierde, voor Ricciardo, Raikkonen, Sainz en Leclerc. Magnussen en Grosjean complementeren de top-10.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie wordt Brendon Hartley teruggezet naar de laatste plaats op de start grid. De Fransman kreeg verschillende nieuwe onderdelen op zijn auto.

Bij de start is iedereen goed weg, echter in de eerste bocht raken Vettel en Bottas elkaar. Beiden coureurs gaan naar binnen voor nieuwe banden en vallen terug in het veld. Ocon en Gasly vallen tevens uit, een safety car is het gevolg. Hamilton leidt, voor Verstappen, Sainz, Ricciardo, Magnussen en Leclerc. Bij de herstart is Hamilton goed weg, Sainz kijkt bij Verstappen maar komt er niet voorbij.

Alonso wordt geraakt door Vettel en spint, de Duitser ligt inmiddels al weer 14de... Raikkonen haalt Leclerc in voor de zesde plaats, in het achterveld snijden Bottas en Vettel vlot door het veld. In ronde 10 krijgt Vettel toch te horen dat hij een 5 seconden tijdstraf krijgt voor het veroorzaken van de aanrijding. Teamgenoot Raikkonen haalt Magnussen in voor plaats 5. In ronde 14 haalt Vettel Grosjean in voor de achtste plaats.

Vier ronden later haalt de Duister ook Leclerc in voor de zevende plaats. Een ronde later moet Magnussen er al aan geloven.... In ronde 26 komt Verstappen naar binnen als eerste van de top-10 en komt voor Vettel op de baan. Ricciardo komt 2 ronden naar binnen en komt achter Vettel op de baan. Hamilton leidt, voor Raikkonen, Verstappen, Vettel en Ricciardo.

Perez komt de pitstraat in met motorproblemen en is uitvaller nummer 3. Sirotkin krijgt 5 seconden tijdstraf voor langzaam rijden achter de safety car. Ook Grosjean krijgt een tijdstraf voor voordeel halen bij het afsnijden van de chicane in de eerste ronde. In ronde 34 komt Hamilton binnen voor nieuwe banden en komt achter Raikkonen weer op de baan. Op het moment dat Raikkonen naar binnen komt weet Ricciardo de Duitser Vettel weer in te halen en ligt nu op de derde plaats.

Hamilton leidt in ronde 37, voor Verstappen, Ricciardo, Vettel, Raikkonen en Bottas. Vettel laat zijn teamgenoot Raikkonen voorbij, mogelijk kan de Fin zelfs nog Ricciardo inhalen voor een podiumplaats! In ronde 41 komt Bottas weer naar binnen voor zijn tweede stop. Ook Vettel komt nog naar binnen, hij gaat wel op de ultrasoft banden naar buiten. Met nog minder dan 10 ronden te gaan rijdt Raikkonen het gat naar Ricciardo dicht. Bottas rijdt het gat naar Magnussen dicht, die op zijn beurt op weg is naar Sainz.

In ronde 49 haalt Raikkonen Ricciardo in voor de derde plaats. Sainz heeft motorproblemen en valt terug tot achter Magnussen en Bottas. Stroll krijgt in ronde 52 een klapband, een virtual safety car is het gevolg...

Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Frankrijk op het circuit Paul Ricard. Max Verstappen (Ned/RedBul) wordt tweede, voor Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). Het is voor de Engelsman zijn 65ste overwinning.

Ricciardo finisht als vierde, voor Vettel, Magnussen, Bottas en Sainz. Hulkenberg en Leclerc complementeren de top-10.

Statistieken

Snelste ronde
Valtteri Bottas laat in ronde 41 de snelste raceronde noteren, een 1:34.225. Daarmee is de Fin sneller dan Verstappen, Raikkonen en Vettel.
:

Pitstops
In totaal waren er 20 pitstops tijdens de race, de eerste kwam op naam van Lance Stroll. Naast hem kwamen ook Sirotkin, Vettel, Alonso en Bottas naar binnen voor schade en/of nieuwe banden. De snelste pitstop kwam op naam van Raikkonen in ronde 34 (24.289).

Aantal ronden
Sainz reed afeglopen weekend het meest aantal ronden op het circuit met een totaal van 136. Vettel reed 134 ronden op Paul Ricard, terwijl Ocon slechts 57 ronden reed.

Hamilton reed 52 van de 53 ronden aan de leiding, Raikkonen reed 1 ronde aan de leiding toen Hamilton eerder naar binnen ging.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Oostenrijk (RedBull Ring) op 1 Juli 2018.