Nabeschouwing Frankrijk: Hamilton wint in Frankrijk, Vettel loopt schade op.


Max Verstappen wint de Grand Prix van Oostenrijk, voor Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel. Max wist in de openingsfase de leiding over te nemen na een fout bij Mercedes, waarbij beiden coureurs uitvielen. Het was voor de Nederlander zijn vierde overwinning.

In een race waar zes coureurs uitvielen, liet Kimi Raikkonen in ronde 71 de snelste raceronde noteren, een 1:06.957. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

In de tussenstand om de wereldtitel leidt Vettel nu weer met 1 punt voorsprong op Hamilton. De strijd om de derde plaats is volledig open met Raikkonen, Ricciardo, Verstappen en Bottas.

Bij de constructeurs leidt Ferrari met 247 punten, 10 punten meer dan Mercedes en 58 meer dan RedBull die op de derde plaats staat.

Vrijdag

Op vrijdag tijdens de eerste vrije training is het Lewis Hamilton die met een 1:04.839 de snelste tijd laat noteren. Bottas laat een tweede tijd noteren, voor Verstappen, Vettel, Ricciardo en Raikkonen. Kubica mag rijden voor Williams in plaats van Sirotkin.

Hamilton is ook de snelste man tijdens de tweede vrije training, voor Bottas en Vettel. McLaren heeft net zoals in de eerste vrije training veel problemen. Haas rijdt met twee auto's een top-10 tijd (7 en 8).

Zaterdag

Vettel is op de zaterdagochtend de snelste man, voor Hamilton en Bottas. Verstappen en Leclerc hebben problemen met hun wagen en vallen stil langs de baan. Achter de Mercedes, Ferrari en RedBull zijn het wederom beiden Haas coureurs.

Hamilton rijdt in het eerste deel van de kwalificatie met een 1:04.080 de snelste tijd. Bottas laat een tweede tijd noteren, voor Raikkonen, Grosjean, Verstappen en Vettel. Vandoorne, Perez, Sirotkin, Hartley en Ericsson vallen af.

Vettel is in het tweede deel de snelste man, voor Hamilton, Bottas, Raikkonen en Verstappen. De Mercedes en RedBull coureurs classificeren als enige op de supersoft banden, de overige coureurs hebben de ultrasoft banden als band voor de start. Ocon, Gasly, Leclerc, Alonso en Stroll vallen af.

In het laatste deel weet Bottas zijn eerste pole position van 2018 te behalen. Hamilton laat een tweede tijd noteren, voor Vettel, Raikkonen, Verstappen en Grosjean. Ricciardo kwalificeert zich als zevende, voor Magnussen, Sainz en Hulkenberg.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie worden Sebastian Vettel en Charles Leclerc plaatsen terug gezet op de start grid. Vettel wordt drie plaatsen terug gezet voor het hinderen van Sainz in de kwalificatie. Leclerc heeft een nieuwe versnellingsbak en wordt vijf plaatsen terug gezet. Bottas, Hamilton, Verstappen en Ricciardo starten op de super soft banden.

Bij de start is met name Raikkonen goed weg, die tussen de beiden Mercedes coureurs weet te komen en na bocht 1 als tweede door komt. Hamilton leidt, voor Raikkonen en Bottas, echter valt Raikkonen terug naar de vierde plaats als ook Verstappen de Fin voorbij gaat. Vettel die een aantal plaatsen verloor bij de start weet in de eerste ronden terug te komen naar de zesde plaats. In ronde 10 leidt Hamilton, voor Bottas en Verstappen. Raikkonen rijdt op een vierde plaats, voor Ricciardo, Vettel, Grosjean en Magnussen.

In ronde 12 valt Hulkenberg als eerste uit met een geplofte motor en vlammen... Twee ronden later valt ook Bottas uit, hij heeft versnellingsbak problemen. Een virtual safety car is het gevolg, veel coureurs gaan gelijk naar binnen voor nieuwe banden. Hamilton besluit buiten te blijven, RedBull en Ferrari doen een dubbele stop. Na de VSC leidt Hamilton, voor Verstappen, Raikkonen, Ricciardo, Vettel, Magnussen, Perez en Grosjean.

In ronde 20 weet Ricciardo voorbij te gaan aan Raikkonen voor de derde plaats. Hamilton stopt in ronde 26 en valt terug tot tussen de beiden Ferrari coureurs. Verstappen leidt nu, voor Ricciardo en Raikkonen. Hamilton blijft zich maar afvragen waarom Mercedes de kans tijdens de VSC gemist heeft. Het team geeft toe dat zij een fout gemaakt hebben en dat ze nu vertrouwen hebben in Hamilton zijn rijstijl.

In ronde 36 moet Sainz weer naar binnen voor nieuwe banden, blaren op de banden waren de oorzaak. Ook Ricciardo heeft blaren op zijn banden, de Australier zal ook nog wel naar binnen moeten. In ronde 39, als Raikkonen Ricciardo heeft ingehaald, komt de Australier naar binnen. Een ronde later haalt Vettel Hamilton in voor de derde plaats. Plots staan er twee Ferrari's op podium plaatsen.

In ronde 52 komt Hamilton toch ook naar binnen voor nieuwe banden, ook blaren bij de Engelsman. Een ronde later valt Ricciardo uit met versnellingsbak problemen. Ook Hartley moet zijn wagen langs de baan zetten, een mechanisch falen lijkt het. In ronde 55 leidt Verstappen, voor Raikkonen, Vettel, Hamilton en Grosjean. Magnussen rijdt op de zesde plaats, voor Ocon, Perez en Gasly.

In ronde 64 valt Hamilton uit met een motor probleem.... Alonso is ondertussen hard op weg naar punten, de Spanjaard rijdt op plaats 8 na het inhalen van Leclerc en Gasly. Raikkonen rijdt het gat naar Verstappen wel dicht, maar komt niet dichtbij genoeg voor een aanval. In de laatste ronde haalt Ocon Perez in voor de zesde plaats, Leclerc haalt Ericsson nog in voor de negende plaats.

Verstappen (Ned / RedBull) wint de Grand Prix van Oostenrijk, voor Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari) en Sebastian Vettel (Dui/Ferrari). Grosjean sluit een goed weekend af met een vierde plaats, voor Magnussen, Ocon, Perez en Alonso. Leclerc en Ericsson complementeren de top-10.

Statistieken

Snelste ronde
Kimi Raikkonen rijdt in ronde 71 met een 1:06.957 de snelste raceronde. Daarmee was de Fin sneller dan Vettel in ronde 67 en Hamilton in ronde 58.

Hulkenberg reed in ronde 7 een 1:10.380 als snelste raceronde.
:

Pitstops
In totaal waren er 23 pitstops, Vandoorne kwam in de eerste ronde als eerste naar binnen. De snelste pitstop kwam op naam van Hamilton in ronde 52, een 20.980. De minst snelle pitstop was die van Vandoorne in ronde 1, gevolgd door Sainz in ronde 34, een 26.335.

Aantal ronden
Sergio Perez heeft afgelopen weekend het meest aantal ronden gereden met een totaal van 195. Daarmee reed de Mexicaan meer ronden dan Vettel, Verstappen en Ocon (allen 193).

Verstappen reed 46 van de 71 ronden aan de leiding, Hamilton reed tot zijn stop 25 ronden aan de leiding.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Groot Brittannië (Silverstone) op 8 Juli 2018.