Nabeschouwing Groot Brittannië: Vettel wint GP, Hamilton vecht zich terug naar plaats twee na aanrijding eerste ronde.


Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) wint de Grand Prix van Groot Brittannië, voor Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). Bottas finishte als vierde, voor Ricciardo, Hulkenberg, Ocon, Alonso, Magnussen en Gasly. Verstappen kende problemen en viel in ronde 46 uit.

In totaal vielen er zes coureurs uit, Vettel reed in ronde 47 met een 1:30.696 de snelste raceronde. Vettel leidt in het kampioenschap met 8 punten voorsprong op Hamilton en 55 op Raikkonen. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

In de tussenstand loopt Vettel uit naar 'slechts'8 punten op rivaal Hamilton, die na de eerste ronde op plaats 18 lag. Raikkonen staat derde met 116 punten, voor Ricciardo (106) en Bottas (104). Verstappen lijkt de aansluiting nu echt te missen en staat op 93 punten.

Bij de constructeurs leidt Ferrari (287), voor Mercedes (267) en RedBull (199).

Vrijdag

Op de vrijdag is het Hamilton die met een 1:27.487 de snelste tijd laat noteren. Bottas laat een tweede tijd noteren, voor Vettel, Ricciardo, Raikkonen en Verstappen (die versnellingsbak problemen heeft). Grosjean crasht en zal een nieuw chassis krijgen voor zijn Haas.

Vettel is tijdens de tweede vrije training sneller dan Hamilton, Bottas, Raikkonen en Ricciardo. Verstappen crasht en zet geen tijd neer, net zoals Grosjean. Gasly rijdt slechts 16 ronden, zijn Honda motor begeeft het.

Zaterdag

Hamilton is met een 1:26.722 sneller dan Raikkonen, Bottas, Vettel en Verstappen. Hartley crasht nadat zijn voorwiel ophanging plotseling afbreekt, hetgeen een rode vlag situatie betekent. Gasly wordt binnengehouden uit voorzorg.

In het eerste deel van de kwalificatie is het Vettel met een 1:26.585 die de snelste tijd laat noteren. Hartley zijn wagen is nog niet klaar, hij zal morgen achteraan starten. Stroll rijdt de grindbak in en weet geen tijd neer te zetten. Ook Sainz, Vandoorne en Sirotkin vallen af.

In het tweede deel is Hamilton de snelste man, voor Vettel, Bottas, Raikkonen en Verstappen. Hulkenberg, Perez, Alonso, Gasly en Ericsson vallen af.

In het laatste deel pakt Hamilton met een 1:25.892 pole position. De Engelsman is daarmee 0.044 van een seconde sneller dan Vettel en 0.098 van een seconde sneller dan Raikkonen. Bottas kwalificeert zich als vierde, voor Verstappen, Ricciardo, Magnussen, Grosjean, Leclerc en Ocon.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zullen Stroll, Hartley en Sirotkin vanuit de pitstraat starten. De wagens van Stroll en Sirotkin zijn aangepast nadat ze waren terug geplaatst in Parc Fermé. Hartley kreeg nieuwe motor elementen nadat hij was gecrasht in de derde vrije training.

Bij de start is Hamilton niet goed weg, Vettel heeft de Engelsman bij het ingaan van de eerste bocht al te pakken. Hamilton wordt aangetikt door Raikkonen en valt terug tot plaats 18! Verstappen heeft ook een goed start en ligt op plaats 3 na de eerste bocht, voor Raikkonen en teamgenoot Ricciardo. Brendon Hartley moet toch zijn wagen in de box parkeren, hij is uitvaller nummer 1. Raikkonen zit inmiddels dicht achter bij Verstappen, maar de Fin krijgt een 10 seconden tijdstraf voor het veroorzaken van de aanrijding met Hamilton in bocht 1.

In de tiende ronde leidt Vettel, voor Bottas, Verstappen en Raikkonen. Ricciardo rijdt op de vijfde plaats, voor Hamilton (!!), Hulkenberg, Leclerc en Ocon. In ronde 13 komt Raikkonen als een van de eerste naar binnen. Ook Perez en Alonso komen naar binnen voor nieuwe banden. Verstappen komt een paar ronden later naar binnen en komt voor Raikkonen op de baan. Ricciardo komt een ronde later naar binnen en ook de Australier komt voor de Fin op de baan.

In ronde 19 komt Leclerc naar binnen, maar bij het uitrijden van de pitstraat blijkt een van de banden niet goed vast te zitten. Hij is uitvaller nummer twee. In ronde 25 komt Hamilton naar binnen die zijn enige stop gemaakt heeft, hij komt als zesde weer op de baan. Halverwege de race leidt Vettel, voor Bottas, Verstappen, Ricciardo, Raikkonen en Hamilton die sneller is op de baan dan de Fin. Hulkenberg is best of the rest, voor Ocon, Alonso en Magnussen.

In ronde 31 komt Ricciardo voor de tweede keer naar binnen en gaat op de soft banden weer naar buiten. Als de Australier net op de baan komt, rijdt Ericsson de banden in. Een safety car is het gevolg, Vettel, Verstappen en Raikkonen gaan ook gelijk naar binnen. Bottas leidt nu, voor Vettel en Hamilton. Verstappen rijdt op nieuwe banden op plaats vier, voor Raikkonen en Ricciardo.

Als de safety car in ronde 39 naar binnen komt, raken Grosjean en Sainz elkaar. Een tweede safety car situatie is het gevolg. In ronde 45 spint Verstappen en de Nederlander valt terug naar plaats 12. Een ronde later moet de Nederlander opgeven met remproblemen. Vettel haalt op dat moment gelijk Bottas in voor de leiding.

Hamilton haalt gelijk Bottas in voor de tweede plaats, die een ronde later Raikkonen voorbij ziet komen. Gasly haalt Perez in voor de tiende plaats en dus 1 punt.
Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) wint de Grand Prix van Groot Brittannië, voor Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). Bottas finishte als vierde, voor Ricciardo, Hulkenberg, Ocon, Alonso, Magnussen en Gasly.

Statistieken

Snelste ronde
Vettel reed in ronde 47 met een 1:30.696 de snelste raceronde. De Duitser was daarmee sneller dan Raikkonen, Hamilton en Bottas.

Charles Leclerc was met een 1:35.209 de minst snelle coureur in dit lijstje.

Pitstops
In totaal waren er 28 pitstops tijdens de race. In ronde 13 waren het Raikkonen, Perez en Alonso met hun eerste pitstop.

Aantal ronden
Ocon reed met 143 ronden het meest aantal ronden op Silverstone afgelopen weekend. Ricciardo (142), Raikkonen en Bottas (elk 141) reden bijna net zoveel ronden.

Vettel reed 38 van de 52 ronden aan de leiding, Bottas de overige 14.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Duitsland (Hockenheim) op 22 Juli 2018.