Nabeschouwing BelgiŽ: .


Sebastian Vettel wint de Grand Prix van BelgiŽ, voor Lewis Hamilton en Max Verstappen. Bottas finisht als vierde, voor Perez, Ocon, Grosjean en Magnussen. Gasly en Ericsson complementeren de top-10.

Valtteri Bottas reed de snelste raceronde, een 1:46.286. Er vielen vijf coureurs uit, allen gerelateerd aan de aanrijding in de eerste bocht In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Sebastian Vettel laat zijn 52ste overwinning noteren in de bossen van Spa. Een safety car was nodig in de eerste ronde, aangezien Hulkenberg Alonso lanceerde die over Leclerc vloog. Alonso raakte tijdens zijn vlucht Ricciardo die vervolgens de achterkant van Raikkonen raakte.

In de tussendstand om de wereldtitel verkleint Vettel het gat met Hamilton, maar de Engelsman leidt nog wel. Ocon behaalde 8 punten en ging Carlos Sainz voorbij in de tussenstand bij de coureurs.

In de tussenstand bij de constructeurs leidt Mercedes met 15 punten voorsprong op Ferrari. Renault behaalde geen punten en heeft nu de hete adem van Haas (6 punten verschil) in de nek. Het nieuwe Force India team heeft 18 punten en staat 1 punt achter Sauber.

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training laat Vettel de snelste tijd noteren, een 1:44.358. Verstappen liet een tweede tijd noteren, voor Hamilton, Raikkonen en Bottas. Lando Norris mocht rijden voor het team van McLaren, hij was sneller dan 'thuis racer' Vandoorne.

Kimi Raikkonen laat met een 1:43.355 de snelste tijd noteren en was daarmee sneller dan Hamilton en Bottas. Verstappen laat een vierde tijd noteren, voor Vettel en Ricciardo. Hartley en Sirotkin reden zelfs 35 ronden tijdens de tweede vrije training.

Zaterdag

In de laatste vrije training is Vettel de snelste man, voor Raikkonen en Hamilton. Bottas laat een vierde tijd noteren, voor Verstappen, Ricciardo en Leclerc. Bottas reed Vandoorne van de baan en kreeg daarvoor een waarschuwing.

Raikkonen is de snelste man tijdens het eerste deel van de kwalificatie. De Fin was sneller dan Bottas en Hamilton. Sainz, Alonso, Sirotkin, Stroll en Vandoorne vallen af.

Vettel is de snelste man in het tweede deel, voor Raikkonen en Hamilton. Hulkenberg rijdt niet en valt net zoals Gasly, Hartley, Leclerc en Ericsson af.

In het laatste deel van de kwalificatie begint het te regenen en het moment van bandenwissel bleek de sleutel. Hamilton pakt pole position met een 1:58.179. Daarmee was hij sneller dan Vettel, Ocon, Perez, Grosjean en Raikkonen. Verstappen kwalificeert zich als zevende, voor Ricciardo, Magnussen en Bottas..

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Hulkenberg, Bottas, Sainz en Vandoorne teruggezet op de startgrid. Alle coureurs kregen verschillende nieuwe motoronderdelen. De top 10 start op de supersoft banden, de overige coureurs in principe op soft banden. Sainz en Vandoorne starten op de medium banden.

Bij de start is iedereen redelijk weg, in de eerste bocht rijdt Hulkenberg achterop bij Alonso die vervolgens Leclerc raakt. Vettel haalt Hamilton in en gaat aan de leiding, een safety car is het gevolg. Raikkonen heeft een lekke band, Ricciardo een kapotte achtervleugel. Beiden coureurs kunnen na een pitstop weer verder. Perez rijdt op de derde plaats, voor Ocon, Verstappen, Grosjean en Magnussen.

Na 4 ronden achter de safety car wordt de race herstart. Verstappen rijdt het gat naar Ocon dicht en weet de Fransman in ronde 8 in te halen. Vooraan het veld rijdt Vettel langzaam weg van Hamilton. Raikkonen komt in ronde 8 naar binnen voor wat een reset lijkt. Een ronde later komt de Fin toch naar binnen en is uitvaller nummer 4.

In ronde 10 rijdt de Nederlander ook voorbij Perez en rijdt nu op plaats 3. In ronde 15 leidt Vettel, voor Hamilton en Verstappen. Perez rijdt op de vierde plaats, voor Ocon, Grosjean, Magnussen en Gasly. Ericsson en Bottas complementeren de top-10. Een paar ronden later haalt Bottas Ericsson in voor de negende plaats en Gasly voor de achtste plaats.

Vettel en Hamilton zullen waarschijnlijk doorrijden totdat zij een pitstop kunnen maken en voor Verstappen op de baan kan komen. In ronde 22 komt Hamilton naar binnen voor nieuwe soft banden en komt net achter Verstappen op de baan. Vettel stopt een ronde later en komt net voor Verstappen op de baan, die Hamilton voorbij laat op het rechte stuk. In ronde 26 komen de Force India coureurs naar binnen, net zoals het merendeel van het middenveld. Een ronde later komt Verstappen naar binnen.

In ronde 30 leidt Vettel, voor Hamilton en Verstappen. Bottas rijdt op de vierde plek, maar hij moet nog naar binnen. Perez rijdt op de vijfde plaats, voor Ocon, Grosjean, Magnussen, Gasly en Ericsson. De Fin komt in ronde 31 naar binnen en komt achter Ocon op de baan. Ricciardo komt in ronde 32 naar binnen en is uitvaller nummer 5.

Bottas haalt Ocon in voor de vijfde plaats, de volgende zou Perez moeten worden. Sainz haalt Sirotkin in en gaat nu op weg naar Ericsson die op de tiende plaats rijdt. Met nog 6 ronden te gaan is het verschil tussen Perez en Bottas slechts 3 seconden. Een ronde later is het verschil nog maar 1 seconde.... Met nog vier ronden te gaan rijdt Bottas nu op de vierde plaats.

Sebastian Vettel wint de Grand Prix van BelgiŽ, voor Lewis Hamilton en Max Verstappen. Bottas finisht als vierde, voor Perez, Ocon, Grosjean en Magnussen. Gasly en Ericsson complementeren de top-10.

Statistieken

Snelste ronde
Bottas laat in ronde 32 met een 1:46.286 de snelste raceronde noteren. Daarmee was de Fin sneller dan Vettel, Hamilton en Verstappen. Opvallend was de racepace van Haas en Force India. Zij zouden in ItaliŽ ook wel eens een uitdager kunnen worden voor RedBull.

Pitstops
In totaal waren er 19 pitstops, Ricciardo was in ronde 1 de eerste, gevolgd door Bottas en Vandoorne in ronde 2. Vettel liet in ronde 22 de snelste pitstop noteren met een 22.253.

Aantal ronden
Pierre Gasly reed met 132 ronden het meest aantal ronden afgelopen weekend. Hartley reed 131 ronden en daarmee kwam Toro Rosso op 263 ronden, 13 meer dan Haas en 22 meer dan Mercedes.

Vettel reed alle 44 de ronden aan de leiding tijdens de race.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van ItaliŽ (Monza) op 2 September 2018.