Nabeschouwing Rusland: .


Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Rusland, voor Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) en Sebastian Vettel (Dui/Ferrari). Het is voor Hamilton overwinning nummer 70 in 223 gestarte races. Raikkonen finisht als vierde, voor Verstappen, Ricciardo, Leclerc, Magnussen, Ocon en Perez.

Het was met name een race tussen de teamgenoten, een echte spanning was er niet. Gasly en Hartley vielen uit, in een race waar Bottas de snelste raceronde rijdt. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

In een race waar met name de teamgenoten elkaars concurrent waren, was het aan de top van het veld niet echt spannend. Bottas liet Hamilton passeren in de gedachte dat hiermee de druk van Hamilton zou afgaan, echter toen Bottas die plek terug wilde hebben kreeg hij deze niet. Hamilton won hierdoor de race en liep hiermee uit ten opzichte van rivaal Vettel.

In de tussenstand leidt Hamilton met 306 punten, voor Vettel (256), Bottas (189) en Raikkonen (186). Verstappen (158) en Ricciardo (136) staan op gepaste afstand.
Bij de constructeurs heeft Mercedes nu een voorsprong van 53 punten ten opzichte van Ferrari. RedBull staat op een stabiele derde plaats en kunnen deze niet meer weggeven. Renault staat op een vierde plaats, voor Haas en McLaren.

Vrijdag

Vettel laat in de eerste vrije training de snelste tijd noteren, een 1:34.488. Daarmee was de Duitser net iets sneller dan Verstappen en Hamilton. Giovinazzi (Sauber), Norris (McLaren), Markelov (Renault) en Latifi (Force India) mochten rijden voor hun team..

Zaterdag

.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Vandoorne, Ricciardo, Gasly, Alonso, Hartley en Verstappen terug gezet op de grid. Vandoorne, Ricciardo en Verstappen kregen een nieuwe versnellingsbak. Ricciardo, Gasly, Alonso, Hartley en Verstappen kregen tevens een nieuwe motor. Verstappen kreeg drie plaatsen straf voor het niet van zijn gas gaan tijdens een gele vlag situatie in de kwalificatie.

Verstappen, Ricciardo, Hulkenberg, Sainz en Gasly starten op de soft banden. Sirotkin, Stroll, Alonso, Vandoorne en Hartley starten op de ultrasoft banden. Bij de start is met name Vettel goed weg, maar de Duitser kan niet voorbij aan Hamilton. Bottas leidt voor Hamilton, Vettel, Raikkonen, Magnussen en Leclerc. Verstappen rijdt na 1 ronde op de 13de plaats, Ricciardo op plaats 18.

Na 2 ronden ligt de Nederlander al op plaats 10, Grosjean is het volgende slachtoffer.... In ronde 5 komt Gasly naar binnen, hij was gespind in de openingsronde en is nu uitvaller nummer 1. Hartley komt ook binnen, maar hij gaat wel weer de baan op. Alonso komt in ronde 6 naar binnen voor de soft banden. Ook Hartley komt naar binnen en valt uit.

Bottas komt binnen in ronde 13 en gaat op de soft banden naar buiten. Een ronde later komt Vettel naar binnen en gaat op soft banden weer naar buiten. Als Hamilton naar binnen komt, komt hij achter Bottas en Vettel naar buiten. Lewis haalt Sebastian in en ligt nu weer op de virtuele tweede plaats. Raikkonen en Verstappen zijn nog niet gestopt.

Vettel wordt door de stewards onderzocht voor het meer dan 1 keer van zijn lijn gaan tijdens de inhaalpoging van Hamilton. De Duitser krijgt geen straf/ Ocon en Perez strijden om plaats 10, wordt het weer drama voor beiden Force India coureurs. In ronde 26 laat Bottas Hamilton voorbij, om zo het gat met Vettel te vergoten. Ocon laat Perez voorbij voor de 10de plaats.

Perez laat Ocon er weer voorbij, ze hebben nu beiden geprobeerd Magnussen aan te vallen. Beiden coureurs waren niet succesvol. Met nog 15 ronden te gaan zijn alleen de RedBull coureurs nog niet gestopt. In ronde 41 komt Ricciardo als eerste naar binnen van de beiden RedBull coureurs, op ultra soft weer naar buiten. Hamilton wint de Grand Prix van Rusland, voor Bottas en Vettel. Raikkonen finisht als vierde, voor Verstappen, Ricciardo, Leclerc, Magnussen, Ocon en Perez.

Statistieken

Snelste ronde
Valtteri Bottas laat in ronde 50 de snelste raceronde noteren, een 1:35.861. Daarmee was de Fin iets sneller dan Hamilton (+0.055) en Vettel (+0.129).

Pitstops
Ricciardo had in ronde 39 de minst snelle pitstop, een 37.446. Stroll had in ronde 7 de snelste pitstop, een 29.266.

Aantal ronden
Bottas reed afgelopen weekend het meest aantal ronden op het circuit met een totaal van 148. Grosjean reed 145 ronden, gevolgd door Hamilton en Ocon (elk 142).

Verstappen reed 24 van de 52 ronden aan de leiding, gevolgd door Hamilton (14), Bottas (11) en Raikkonen (4).

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van Japan (Suzuka) op 7 Oktober 2018.