Nabeschouwing Japan: Hamilton wint voor Bottas en Verstappen, Vettel slechts zesde...


Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Japan, voor Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) en Max Verstappen (Ned/RedBull). In een race waar Mercedes domineerde liep Hamilton verder uit in de tussenstand om de wereldtitel. De Engelsman leidt nu met 67 punten voorsprong op de Duitser Vettel.

Ricciardo finishte als vierde, voor Raikkonen, Vettel, Perez, Grosjean, Ocon en Sainz. In een race waar drie coureurs uitvielen liet Sebastian Vettel met een 1:32.318 de snelste raceronde noteren.
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

In de tussenstand leidt Hamilton met 331 punten, voor Vettel (264), Bottas (207) en Raikkonen (196). Verstappen (173) en Ricciardo (146) staan op gepaste afstand.
Mercedes leidt in de tussenstand bij de constructeurs met 538 punten. Ferrari staat tweede, voor RedBull, Renault en Haas.

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training op vrijdag komt Lando Norris in actie voor McLaren, hij zal volgend jaar het hele seizoen rijden voor het Britse team. Hamilton laat met een 1:28.691 de snelste tijd noteren, voor Bottas, Ricciardo, Raikkonen en Vettel. Ricciardo rijdt met 32 ronden het meest aantal ronden.

Tijdens de tweede vrije training laat Hamilton wederom zien dat hij de te kloppen man is tijdens dit GP weekend. Hij is maar liefst 0.461 van een seconde sneller dan teamgenoot Bottas en 0.833 van een seconde sneller dan Vettel. Sirotkin rijdt 39 ronden tijdens deze vrije training.

Zaterdag

Hamilton rijdt met een 1:29.599 de snelste tijd op de zaterdag ochtend. De Mercedes coureur is sneller dan Vettel, Raikkonen, Verstappen en Bottas. Hulkenberg crasht hard, maar kan zelfstandig uit zijn wagen komen.

In het eerste deel van de kwalificatie weet Hamilton er al een 1:28.703 uit te halen. Vettel, Bottas, Verstappen en Raikkonen volgen op gepaste afstand. Vandoorne rijdt 10 ronden, maar het mocht de Belg niet helpen. Naast de Belg vallen ook Ericsson, Alonso, Sirotkin en Hulkenberg af.

Bottas is het snelst in het tweede deel, voor Hamilton en Vettel. Ricciardo kent vermogensproblemen en valt net zoals Stroll, Sainz, Magnussen en Leclerc af. Beiden Toro Rosso coureurs weten zich te kwalificeren voor de top-10 kwalificatie !

Hamilton pakt met een 1:27.760 pole position, voor Bottas en Verstappen. Ferrari gokt op de verkeerde banden, waardoor zij snel weer naar binnen moeten. Raikkonen kwalificeert zich als vierde, voor Grosjean, Hartley, Gasly, Ocon, Vettel en Perez.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Ericsson en Ocon plaatsen teruggezet op de start grid. Ericsson kreeg 15 plaatsen straf voor een nieuwe motor en versnellingsbak. Ocon kreeg 3 plaatsen straf voor het voldoende afremmen tijdens de rode vlag situatie tijdens de kwalificatie.

Hamilton, Bottas en Grosjean zijn de enige coureurs uit de top-10 die op de soft banden starten. Hulkenberg start op de medium banden en zal een lange eerste stint rijden. Bij de start is Hamilton goed weg en leidt de Engelsman voor Bottas en Verstappen. Vettel rijdt in de eerste ronde al naar de vijfde plaats. De Nederlander schiet even van de baan en komt net voor Raikkonen weer op de baan. De Stewards onderzoeken of dit veilig gebeurde.

Vettel weet te profiteren en rijdt op de vierde plaats. Magnussen heeft een lekke band opgelopen met de touche met Leclerc, de stewards zullen ook deze onderzoeken. Ricciardo rijdt na 1 ronde al op de elfde plaats. Een safety car komt op de baan vanwege het vuil dat op de baan ligt. Verstappen krijgt 5 seconden straf voor de aanrijding met Raikkonen.

Bij de herstart probeert Vettel het bij Verstappen en beiden coureurs raken elkaar. Vettel valt terug naar de 19de plaats. Hamilton leidt voor Bottas, Verstappen, Raikkonen en Grosjean. Gasly rijdt op de zesde plaats, voor Perez, Ricciardo, Ocon en Sainz. Magnussen is de eerste uitvaller van de race.

Ricciardo haalt Perez in voor de zevende plaats. Vettel is inmiddels begonnen aan een inhaalrace.... Raikkonen komt in ronde 18 als een van de eerste naar binnen en komt op plaats 10 weer terug op de baan. De Fin heeft nu medium banden en rijdt binnen 2 ronden naar de zevende plaats. In ronde 22 komt Verstappen naar binnen en komt met soft banden net voor Raikkonen op de baan.

Alonso krijgt vijf seconden straf voor het van de baan gaan en voordeel hieruit te halen. Ook Stroll krijgt 5 seconden straf voor het veroorzaken van een aanrijding. Bottas en Ricciardo komen in ronde 24 naar binnen en gaan op medium banden naar buiten. Ook Hamilton komt naar binnen en gaat op medium banden weer naar buiten. Halverwege de race leidt Hamilton, voor Bottas, Verstappen, Ricciardo, Raikkonen en Grosjean. Gasly rijdt op plaats zeven, voor Ocon, Sainz en Vettel.

Grosjean en Gasly komen tegelijk binnen in ronde 30, Gasly valt terug tot plaats 15.... In ronde 31 rijdt Vettel op de 10de plaats. Vier ronden later rijdt Hamilton aan de leiding, voor Bottas, Verstappen, Ricciardo, Raikkonen en Vettel. Grosjean rijdt op de zevende plaats, voor Perez, Ocon en Gasly. De vraag is of iedereen blijft rijden op de huidige band of dat er toch nog coureurs naar binnen moeten.

Hulkenberg valt in ronde 38 uit, een ronde later valt Leclerc uit met wat lijkt problemen met de achterwiel ophanging. Een virtual safety car is het gevolg. Perez haalt Grosjean in voor de zevende plaats, Verstappen rijdt inmiddels het gat naar Bottas dicht. In de laatste ronden van de race rijdt Verstappen nog wel naar Bottas, maar de Nederlander kan geen inhaalpoging doen. De strijd om plaats tien is nog spannend, Sainz haalt Gasly in voor het laatste punt.

Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Japan, voor Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) en Max Verstappen (Ned/RedBull). Ricciardo finisht als vierde, voor Raikkonen, Vettel, Perez, Grosjean, Ocon en Sainz..

Statistieken

Snelste ronde
Sebastian Vettel laat in ronde 53 met een 1:32.318 de snelste raceronde noteren. De Duitser is daarmee ruim sneller dan Hamilton (+0.467) en Bottas (+0.792).

Pitstops
In totaal waren er 23 pitstops, de eerste was voor Magnussen in de tweede ronde. De snelste pitstop kwam op naam van Hamilton in ronde 24, een 22.614.

Aantal ronden
Sergey Sirotkin reed afgelopen weekend met 139 ronden het meest aantal ronden op het circuit. Grosjean, Verstappen, Ocon en Perez reden elk 138 ronden in drie dagen tijd.

Lewis Hamilton reed alle 53 de ronden aan de leiding en kwam daarmee op 366, 25 ronden meer dan rivaal Vettel.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van de Verenigde Staten (Austin) op 21 Oktober 2018.