Nabeschouwing Verenigde Staten: Raikkonen wint en Hamilton is nog geen wereldkampioen.


Kimi Raikkonen wint de Grand Prix van de VS, voor Max Verstappen en Lewis Hamilton. Het was voor de Fin 113 races terug dat hij een overwinning behaalde. Tevens was het podium nummer 50 voor de Ferrari coureur.

Vettel finisht als vierde, voor Bottas, Hulkenberg, Sainz, Ocon, Magnussen en Perez..
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Lewis Hamilton leidt met 346 in de tussenstand om de wereldtitel, gevolgd door Vettel (276), Raikkonen (221) en Bottas (217). Verstappen staat op een vijfde plaats, voor Ricciardo, Hulkenberg, Perez, Magnussen en Alonso.

Mercedes leidt in de tussenstand om de wereldtitel met 563 punten, gevolgd door Ferrari (497) en RedBull (337).

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training is het gelijk Hamilton die 1.3 seconden voorsprong heeft op de nummer 2, teamgenoot Valtteri Bottas. Op een natte baan weet Verstappen een derde tijd te noteren, voor Ricciardo en Vettel. Sean Geleal (Toro Rosso) en Lando Norris (McLaren) mogen testen voor hun team.

Tijdens de tweede vrije training regent het nog steeds en daarom blijven veel coureurs lang binnen. Uiteindelijk laat Hamilton de snelste tijd noteren, een 1:48.716. Gasly liet een tweede tijd noteren voor Verstappen, Alonso, Hulkenberg en Hartley.

Zaterdag

Tijdens de laatste vrije training is Ferrari sneller dan Mercedes en RedBull. Vettel laat met een 1:33.797 de snelste tijd noteren, voor Raikkonen, Hamilton en Bottas. Onderaan zijn het Williams en McLaren.

De coureurs van McLaren en Williams vallen net zoals Marcus Ericsson af tijdens het eerste deel van de kwalificatie. Hamilton is met een 1:34.130 de snelste man, voor Bottas, Vettel en Raikkonen. Verstappen gaat wel naar het tweede deel, maar heeft een afgebroken achterwielophanging opgelopen.

In het tweede deel van de kwalificatie komt Raikkonen als een van de weinige met ultrasoft banden op de baan en laat de snelste tijd noteren. Vettel en de beiden Mercedes coureurs rijden op de supersoft banden. Sainz, Magnussen, de beiden Toro Rosso coureurs en Verstappen vallen af.

In het laatste deel van de kwalificatie laat Hamilton met een 1:32.237 zijn 81ste pole position noteren. Vettel kwalificeert zich als tweede, voor Raikkonen, Bottas, Ricciardo, Ocon en Hulkenberg. Grosjean, Leclerc en Perez complementeren de top-10.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Verstappen, Vettel, Gasly en Hartley plaatsen terug gezet op de startgrid. Zo kreeg Vettel drie plaatsen straf voor het niet verminderen tijdens de rode vlag situatie in de eerste vrije training. De beiden Toro Rosso coureurs kregen nieuwe motoren en starten vanaf de achterse plaatsen. Verstappen kreeg 5 plaatsen straf voor een nieuwe versnellingsbak. Ericsson en Verstappen starten op de soft banden, de meeste coureurs hebben supersoft banden.

Bij de start is Raikkonen beter weg dan Hamilton, de Fin leidt voor Hamilton en Bottas. Vettel en Ricciardo raken elkaar en de Duitser valt terug to de 15de plaats. Leclerc, Alonso, Stroll en Grosjean moeten naar binnen in de eerste ronde. Grosjean en Alonso vallen allebei uit. Verstappen ligt na 5 ronden al op de 7de plaats.

Lance Stroll krijgt een drive through penalty voor het veroorzaken van de aanrijding met Alonso. Vettel rijdt in ronde 8 op de achtste plaats, hij moet minimaal de top-5 in. Als Raikkonen wint en Hamilton tweede wordt zal de Duitser minimaal vijfde moeten worden. Ricciardo valt in ronde 10 stil naast de baan en is uitvaller nummer 3. Een virtual safety car is het gevolg, Hamilton maakt zijn stop....

In ronde 14 rijdt Hamilton al weer op de tweede plaats, Bottas heeft zijn teamgenoot voorbij laten gaan. Net voor de eerste serie pitstops leidt Raikkonen, voor Hamilton, Bottas, Verstappen en Vettel. Hulkenberg rijdt op de zesde plaats, voor Sainz, Ocon, Perez en Magnussen. In ronde 20 probeert Hamilton het voor de eerste keer bij Raikkonen, maar nog niet succesvol. Als Raikkonen naar binnen gaat in ronde 22, rijdt Hamilton aan de leiding.

Sainz krijgt een 5 seconden tijdstraf voor het voordeel halen nadat hij van de baan was gegaan. Verstappen stopt in ronde 24 en komt als vijfde weer op de baan (met supersoft). Bottas stopt een ronde later en komt achter de Nederlander op de baan. Vettel wordt door Verstappen ingehaald die nu derde ligt, de Duitser gaat gelijk naar binnen voor soft banden. Halverweg de race leidt Hamilton voor Raikkonen, Verstappen en Bottas. Vettel rijdt op de vijfde plaats, voor Magnussen, Hulkenberg, Sainz, Ocon en Ericsson.

Ferrari hoopt dat Mercedes nog een keer naar binnen moet, zodat Raikkonen gaat winnen voor Hamilton. In ronde 33 komt Leclerc naar binnen en parkeert zijn wagen in de box, hij is uitvaller nummer 4. De blaren op de achterbanden van Hamilton zijn goed zichtbaar als de Engelsman langzaam zijn voorsprong ziet terug lopen. Hamilton komt in ronde 38 naar binnen voor de soft banden en heeft nu een gat van 12 seconden naar leider Raikkonen. Verstappen rijdt op de tweede plaats, voor Bottas, Hamilton, Vettel, Hulkenberg, Sainz en Ocon.

In ronde 40 gaat Bottas voor de tweede keer vandaag aan de kant. Met nog 10 ronden te gan rijden de nummers 1,2 en 3 binnen 2 seconden van elkaar. Hamilton probeert het wel bij Verstappen, maar de Nederladner laat hem staan. In de laatste ronde haalt Vettel Bottas in voor de vierde plaats. Raikkonen wint de Grand Prix van de VS, voor Max Verstappen en Lewis Hamilton. Vettel finisht als vierde, voor Bottas, Hulkenberg, Sainz, Ocon, Magnussen en Perez.

Statistieken

Snelste ronde
Lewis Hamilton laat in ronde 40 de snelste raceronde noteren, 1:37.392. Daarmee is de Engelsman iets sneller dan Verstappen (+0.854), Vettel (+0.888) en Bottas (+1.078).

Pitstops
In de race waren er 24 pitstops waarvan er 1 een drive through penalty voor Lance Stroll was. De snelste pitstop kwam op naam van Max Verstappen in ronde 22 met een 23.446. De minst snelle pitstop kwam op naam van Lance Stroll in de eerste ronde met een 41.048.

Aantal ronden
Pierre Gasly reed met 124 het meest aantal ronden op het circuit in het raceweekend. Vettel reed 120 ronden, gevolgd door Raikkonen, Ocon, Perez en Hartley.

Raikkonen reed 39 van de 56 ronden aan de leiding, de overige ronden waren voor Hamilton.

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van de Mexico (Mexico) op 28 Oktober 2018.