Nabeschouwing Mexico: Verstappen wint voor Vettel en Raikonen, Hamilton wereldkampioen.


Max Verstappen (Ned/RedBull) wint de GP van Mexico, voor Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). Hamilton finisht als vierde en is vijfvoudig wereldkampioen !

Bottas finisht als vijfde, voor Hulkenberg, Leclerc, Vandoorne, Ericsson en Gasly. In totaal vielen er vier coureurs uit, in een race waar Bottas met een 1:18.741 de snelste raceronde rijdt.
In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Hamilton heeft 358 punten en met nog twee races te gaan is de Engelsman wereldkampioen Formule 1!

Vettel heeft 294 punten, voor Raikkonen (236), Bottas (227) en Verstappen (216).
Bij de constructeurs leidt Mercedes (585), voor Ferrari (530), RedBull (362) en Renault (114). Haas heeft 84 punten en het gat met McLaren is slechts 22 punten. Force India heeft inmiddels weer 47 punten, gevolgd door Sauber (36) en Toro Rosso (33). Williams staat laatste met 7 punten.

Vrijdag

In de eerste vrijde training laat Verstappen met een 1:16.656 de snelste tijd noteren, voor Ricciardo en Sainz. Giovinazzi (Sauber) en Norris (McLaren) mogen rijden voor hun team, beiden coureurs zijn sneller dan hun teamgenoot.

Tijdens de tweede vrije training laat Verstappen wederom de snelste tijd noteren, met een 1:16.720. Ricciardo laat een tweede tijd noteren, voor Sainz, Vettel en Hulkenberg. Renault lijkt toch wat gevonden te hebben in het vermogen van hun motor.

Zaterdag

Nederlander Verstappen is ook tijdens de derde vrije training de snelste man, dit maal met een 1:16.284. Hamilton laat een tweede tijd noteren, voor Vettel, Ricciardo, Raikkonen en Leclerc.

Mercedes is snel tijdens het eerste deel van de kwalificatie, Bottas voor Hamilton. Verstappen laat een derde tijd noteren, voor Ricciardo, Vettel, Perez, Ocon en Raikkonen. Grosjean, Vandoorne, Magnussen, Stroll en Sirotkin vallen af.

Verstappen is de snelste man tijdens het tweede deel, voor Hamilton, Vettel en Ricciardo. Gasly laat geen tijd noteren en valt net zoals Ocon, Alonso, Perez en Hartley af.

In het laatste deel van de kwalificatie pakt Ricciardo met een 1:14.759 de pole position. Hij troeft daarmee teamgenoot Verstappen met 0.026 van een seconde af die de tweede tijd laat noteren. Hamilton laat een derde tijd noteren, voor Vettel, Bottas, Raikkonen, Hulkenberg en Sainz. Leclerc en Ericsson complementeren de top-10.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Grosjean en Gasly plaatsen terug gezet op de start grid. Grosjean werd 3 plaatsen terug gezet naar aanleiding van het veroorzaken van een aanrijding tijdens de GP van Amerika. Gasly kreeg 5 plaatsen straf voor een nieuwe versnellingsbak en 15 plaatsen straf voor een nieuwe motor.

Max Verstappen (Ned/RedBull) wint de GP van Mexico, voor Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). Hamilton finisht als vierde en is vijfvoudig wereldkampioen !

Bottas finisht als vijfde, voor Hulkenberg, Leclerc, Vandoorne, Ericsson en Gasly.

Statistieken

Snelste ronde
Bottas laat in ronde 65 met een 1:18.741 de snelste raceronde noteren. Verstappen laat een tweede tijd noteren, voor Ricciardo, Vettel en Raikkonen.

Pitstops
In totaal waren er 29 pitstops, Ocon en Hartley kwamen al in de eerste ronde naar binnen. De snelste pitstop kwam op naam van Sebastian Vettel (21.777), gevolgd door Raikkonen (22.017) en Ricciardo (22.022).

De minst snelle pitstop kwam op naam van Marcus Ericsson (31.406).

Aantal ronden
Verstappen reed 67 van de 71 ronden aan de leiding, alleen tijdens de pitstop periode moest de Nederlander deze plek afstaan aan Vettel voor vier ronden. Ericsson reed met 172 ronden het meest aantal ronden op het circuit afgelopen weekend, gevolgd door Raikkonen (171) en Bottas en Hamilton (elk 164).

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van de Brazilie (Interlagos) op 11 November 2018.