Nabeschouwing Brazilie: Hamilton wint


Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Brazilie, voor Max Verstappen (Ned/RedBull) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). De Nederlander ging lang aan de leiding maar werd bij het inhalen van een achterblijver aangetikt. Voor Hamilton was het al weer overwinning nummer 72 in 228 gestarte races.

Ricciardo finisht als vierde, voor Bottas, Vettel, Leclerc, Grosjean, Magnussen en Perez. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Hamilton heeft inmiddels 383 punten, voor Vettel (302), Raikkonen (251), Bottas (237) en Verstappen (234). Mercedes heeft 620 punten, voor Ferrari (553) en met nog 1 race te gaan is Mercedes wereldkampioen bij de constructeurs !

Vrijdag

Max Verstappen rijdt met een 1:09.011 de snelste tijd in de eerste vrije training, gevolgd door Vettel en Hamilton. Giovinazzi (Sauber), Norris (McLaren) en Latifi (Force India) mogen rijden voor hun team.

In de tweede vrije training zijn Mercedes coureurs Bottas en Hamilton de snelste coureurs. Hulkenberg rijdt slechts 6 ronden, hij crasht en komt tegen de bandenstapel tot stilstand.

Zaterdag

In het eerste deel van de kwalificatie is Verstappen met een 1:08.205 de snelste man, voor Raikkonen en Vettel. Sainz, Hartley, Alonso, Stroll en Vandoorne vallen af.

In het tweede deel is Bottas de snelste man, voor Vettel, Hamilton, Verstappen en Raikkonen. Leclerc rijdt met 10 ronden het meest aantal ronden en gaat door naar het laatste deel. Magnussen, Perez, Ocon, Hulkenberg en Sirotkin vallen af.

In het laatste deel van de kwalificatie rijdt Hamilton naar een 1:07.281, zijn 83ste pole position. Vettel kwalificeert zich als tweede, voor Bottas, Raikkonen, Verstappen, Ricciardo en Ericsson. Leclerc, Grosjean en Gasly complementeren de top-10.

Zondag

Na afloop van de kwalificatie zijn Ricciardo en Ocon plaatsen terug gezet op de start grid, beiden kregen 5 plaatsen straf. Ricciardo voor onderdelen van de motor die vervangen moesten worden, Ocon voor een nieuwe versnellingsbak.
Tijdens de opwarmronde blijft de wagen van Vettel in neutraal staan, maar de Duitser weet zijn wagen op tijd weg te rijden en start gewoon vanaf de tweede plaats.

Bij de start is iedereen goed weg, Verstappen weet Raikkonen te pakken, maar de Fin haalt de Nederlander in de eerste ronde weer in. Hamilton leidt voor Bottas, Vettel, Raikkonen, Verstappen, Leclerc en Grosjean. Sainz en Hulkenberg raken elkaar maar kunnen beiden verder. In ronde 3 weet Verstappen wederom Raikkonen in te halen en rijdt op de vierde plaats. De Nederlander weet een ronde later ook Vettel in te halen en rijdt nu op de derde plaats.

Ricciardo rijdt in ronde 4 inmiddels op plaats zeven, op het moment dat Raikkonen zijn teamgenoot inhaalt voor de vierde plaats. Verstappen rijdt het gat naar Bottas dicht en gebruikt DRS om de beiden Ferrari coureurs van zich af te houden. In ronde 10 pakt Verstappen de tweede plaats ten koste van Bottas. Een ronde later probeert Raikkonen het ook, maar nu weet Bottas zijn positie te verdedigen. Door dit gevecht loopt Verstappen verder uit en is zelfs sneller dan Hamilton...

Alonso komt in ronde 16 als eerste naar binnen, maar zijn stop verliep niet soepel. Bottas komt in ronde 19 naar binnen en gaat op medium banden weer naar buiten. Teamgenoot Hamilton komt een ronde later naar binnen, ook voor medium banden. Hij komt achter Grosjean op de baan, maar in een paar ronde haalt de Engelsman de Fransman in voor de zesde plaats. In ronde 22 valt Ericsson als eerste uit, een eerdere touche was toch te veel voor de Sauber.

In ronde 24 leidt Verstappen, voor Raikkonen, Vettel, Ricciardo, Hamilton en Leclerc. Grosjean rijdt op de zevende plaats, voor Bottas, Magnussen en Perez. Vettel komt in ronde 27 naar binnen en komt op medium banden weer naar buiten. Grosjean probeert zijn positie te verdedigen ten opzichte van Bottas, maar de Fin weet de zesde positie wel te bemachtigen. Vettel heeft het stuk makkelijker met Magnussen en Grosjean (Haas-Ferrari) dan Bottas.

Raikkonen stopt in ronde 32 en komt ook op medium banden naar buiten. Hulkenberg valt in ronde 34 uit en is de tweede uitvaller. Vettel gaat in ronde 35 aan de kant voor Raikkonen die het nu gaat proberen bij Bottas. Verstappen komt in ronde 36 naar binnen en komt net achter Hamilton op de baan....
De Nederlander komt met soft banden op de baan.
Verstappen rijdt naar Hamilton toe en komt binnen de DRS van de kersverse wereldkampioen. In ronde 40 weet de Nederlander de tweede plaats over te nemen, op het moment dat teamgenoot Ricciardo naar binnen komt. Een paar ronden later raken Verstappen en Ocon elkaar, terwijl Ocon op een ronde wordt gezet door de Nederlander. Hamilton leidt, voor Verstappen, Raikkonen, Bottas, Vettel en Ricciardo. Het incident tussen Ocon en Verstappen wordt onderzocht door de stewards.

Vettel weet Bottas in te halen in ronde 47, terwijl Ricciardo Vettel weet in te halen. In ronde 53 komt Vettel nog naar binnen voor nieuwe banden en komt op plaats 7 op de baan. Ook Bottas komt nog naar binnen om zijn plaats te verdedigen ten opzicht van Vettel. Ocon krijgt een 10 seconden stop and go penalty voor het veroorzaken van de aanrijding met Verstappen.

Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Brazilie, voor Max Verstappen (Ned/RedBull) en Kimi Raikkonen (Fin/Ferrari). Voor Hamilton was het al weer overwinning nummer 72 in 228 gestarte races. Ricciardo finisht als vierde, voor Bottas, Vettel, Leclerc, Grosjean, Magnussen en Perez.

Statistieken

Snelste ronde
Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) reed met een 1:10.540 in ronde 65 de snelste raceronde. Daarmee was de Fin sneller dan Vettel in ronde 71 (+0.291) en Ricciardo in ronde 62 (+0.803).

Pitstops
In totaal waren er 25 pitstops, Alonso was in ronde 15 de eerste die naar binnen kwam voor nieuwe banden. De snelste pitstop kwam op naam van Vettel in ronde 27 (22.551), gevolgd door Vandoorne (22.618) en Hamilton (22.641).

De minst snelle pitstop kwam op naam van Alonso in ronde 15 (33.753).

Aantal ronden
Hamilton reed 46 van de 71 ronden aan de leiding, gevolgd door Verstappen (21) en Ricciardo (4).

Pierre Gasly reed in het weekend de meeste ronden met een total van 190 ronden (818 kilometer). Leclerc (187), Ocon (185) en Bottas (182) reden ook meer dan 180 ronden in het raceweekend. Van de racende coureurs reed Marcus Ericsson het minst aantal ronden (106).

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van de Abu Dhabi (Yas Marina) op 25 November 2018.