Nabeschouwing Abu Dhabi: Hamilton wint voor Vettel en Verstappen, Alonso finisht 11de in zijn 311de race.


Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Abu Dhabi, voor Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) en Max Verstappen (Ned/RedBull). Het is voor Hamilton overwinning nummer 73 !
Ricciardo finisht als vierde, voor Bottas, Sainz, Leclerc, Perez, Grosjean en Magnussen.

In een race waar zowel een safety car als een virtual safety car nodig waren, was Hamilton niet te kloppen. Alonso finisht als elfde in zijn 311de race, in een race waar 5 uitvallers waren. In deze nieuwsbrief een overzicht van het gehele raceweekend.

Hamilton eindigt het kampioenschap met 408 punten, voor Vettel (320), Raikkonen (251) en Verstappen (249). Bottas rijdt 247 punten bij elkaar, voor Ricciardo (170) en Hulkenberg (69).

Bij de constructeurs heeft Mercedes uiteindelijk 655 punten, voor Ferrari (571) en RedBull (419). Renault eindigt als vierde, voor Haas, McLaren, Force India, Sauber, Toro Rosso en Williams.

Vrijdag

Tijdens de eerste vrije training is Max Verstappen de snelste man met een 1:38.491. Ricciardo (+0.454), Bottas (+0.961) en Hamilton (+1.052) volgen op gepaste afstand. Giovinazzi (Sauber) en Kubica (Williams) mochten rijden voor hun team.

Bottas is in de tweede vrije training de snelste man met een 1:37.236. Verstappen laat een tweede tijd noteren, voor Ricciardo, Hamilton, Raikkonen en Vettel. Achteraan zijn het de beiden Williams coureurs, Stroll voor Sirotkin.

Zaterdag

Hamilton laat met een 1:37.176 de snelste tijd noteren in de derde vrije training. Hij is sneller dan Raikkonen (+0.288) en Vettel (+0.411). Ocon rijdt slechts 7 ronden.

In het eerste deel van de kwalificatie is Vettel met een 1:36.775 de snelste man. Bottas, Hamilton, Ocon en Raikkonen volgen binnen drietiende van een seconde. Hartley, Gasly, Vandoorne, Sirotkin en Stroll vallen af.

In het tweede deel van de kwalificatie is het Hamilton, voor Verstappen en Vettel. De Nederlander moest echter wel een set hypersoft banden gebruiken en start dus op de hypersoft banden. Sainz, Ericsson, Magnussen, Perez en Alonso vallen af.

Hamilton pakt in het laatste deel van de kwalificatie pole position met een 1:34.794. Bottas zorgt voor een historische front row, voor Vettel, Raikkonen, Ricciardo en Verstappen. Grosjean laat een zevende tijd noteren, voor Leclerc, Ocon en Hulkenberg.

Zondag

Bij de start is iedereen goed weg, behalve Verstappen die terugvalt naar de tiende plaats. Grosjean en Hulkenberg raken elkaar, en na twee koprollen komt Hulkenberg tot stilstand. Een safety car is het gevolg, Hamilton leidt voor Bottas, Vettel, Raikkonen, Leclerc en Ricciardo. In ronde 4 komt de safety car weer naar binnen.

Verstappen is gelijk in gevecht met beiden Force India coureurs, Ricciardo verliest een plek aan Leclerc. Ocon en Verstappen raken elkaar wel, maar beiden kunnen verder. Raikkonen valt opkomen rechte stuk stil, een virtual safety car is het gevolg. Hamilton komt binnen, voor super soft banden..... Ook Grosjean en Leclerc komen binnen.

Hamilton en Verstappen strijden om plaats 4, maar de Mercedes krachtbron lijkt toch een stukje sterker. Bottas leidt in ronde 12, voor Vettel, Ricciardo, Verstappen, Hamilton en Ocon. Perez, Ericsson, Sainz en Gasly complementeren voorlopig de top-10. In ronde 16 komt Vettel naar binnen en komt achter Ocon op de baan. De "undercut" lukt niet, Bottas komt voor Vettel op de baan. Ronde 18 komt Verstappen naar binnen, als teamgenoot Ricciardo leidt.

Achter de topteams is de strijd om de plaatsen 6 tot en met 10 heftig met Sauber en Force India. In ronde 26 valt Ericsson stil, de tweede Ferrari motor deze race... Halverwege de race leidt Ricciardo, voor Hamilton, Bottas, Vettel, Verstappen, Sainz en Gasly. Leclerc, Alonso en Magnussen complementeren de top-10. Grosjean, Vandoorne en Ocon strijden om plaats 11 en met een mooie inhaalactie weet Vandoorne naar plaats 11 te komen, voor Ocon en Grosjean.

In ronde 31 weet Ocon voorbij de Belg te komen en ligt nu 11de. In ronde 33 komt Ricciardo naar binnen voor super soft banden. Ocon krijgt een 5 seconde tijdstraf voor het voordeel halen bij een inhaalactie bij Vandoorne. Bottas heeft remproblemen en Vettel passeert de Fin voor de tweede plaats. Verstappen rijdt nu naar de Fin toe, maar die Mercedes motor......

De strijd om plaats drie gaat tussen Bottas, Verstappen en Ricciardo. Verstappen weet de Fin te halen, terwijl Ricciardo ook voorbij gaat. Bottas komt met nog 14 ronden te gaan naar binnen voor ultrasoft banden. Hamilton leidt voor Vettel, Verstappen, Ricciardo, Bottas en Sainz. Leclerc rijdt op de zevende plaats, voor Perez, Magnussen en Ocon. Magnussen moet nog wel naar binnen.

Magnussen komt in ronde 43 naar binnen en valt terug buiten de top-10. Grosjean komt daardoor op plaats 10 te rijden. Met nog 10 ronden te gaan is met name de strijd tussen Verstappen en Ricciardo om plaats 3 interessant. Het verschil is slechts 1.5 seconden. Ocon komt in ronde 47 naar binnen en valt stil. Op hetzelfde moment valt Gasly stil op de baan.

Fernando Alonso krijgt nog een vijftien seconden tijdstraf als gevolg van het afsnijden van een chicane. Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) wint de Grand Prix van Abu Dhabi, voor Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) en Max Verstappen (Ned/RedBull). Ricciardo finisht als vierde, voor Bottas, Sainz, Leclerc, Perez, Grosjean en Magnussen.

Statistieken

Snelste ronde
Vettel laat in ronde 54 de snelste raceronde noteren, een 1:40.867. Bottas laat een tweede tijd noteren, voor Ricciardo, Sainz, Hamilton en Verstappen.

Pitstops
In totaal waren er 18 pitstops, de eerste kwam op naam van Brendon Hartley in ronde 1 (41.012). De Nieuw Zeelander komt daarna niet meer binnen. De snelste pitstop komt op naam van Max Verstappen in ronde 17 (21.057), gevolgd door Ricciardo (+0.004) en Hamilton (+0.226).

Aantal ronden
Bottas reed afgelopen weekend 156 ronden op het circuit, gevolgd door Hamilton (152), Vettel (148) en Verstappen (143).

Hamilton reed 29 ronden aan de leiding, gevolgd door Ricciardo (17) en Bottas (9).

De volgende Grand Prix is de Grand Prix van de Australie (Melbourne) op 17 Maart 2019.